
Повишените нива на пикочната киселина в кръвта могат да увеличат дори двойно риска от сърдечно-съдови заболявания, от бъбречни заболявания, както и да влошат мозъчно-съдовата дейност. Това заяви в интервю за Дарик доц. д-р Йото Йотов, началник на Втора кардиологична клиника в УМБАЛ „Света Марина” Варна.
За повишени стойности при мъжете се считат над 416 микромола/литър, а при жените - 356 416 микромола/литър. Покачването на пикочната киселина с 60 микромола/литър води до повишаване на общата смъртност с до 11-13 %.
Според непредставително проучване 33 % от хората на средна възраст в България имат повишени нива на пикочна киселина, като по-уязвими са жените.
За да се намали риска от хиперурикемия, проф. Йотов съветва да се избягва консумацията на тлъсти меса, алкохол, шоколад, фрешове, както и да се намали тютюнопушеното. Специалистът препоръчва да се увеличи физическата активност, а в менюто да бъдат включени повече плодове, зеленчуци, хляб, риба, картофи, ориз и соя.
При 90 % от случаите повишаването на пикочната киселина се дължи на намалено излъчване през бъбреците.
Хиперурикемията протича без видими симптоми. Натрупването на кристали от пикочната киселина в ставите и около тях може да доведе до подагра.
Целият разговор с проф. д-р Йото Йотов е в прикаченото аудио