Най-важното в системата на образование в момента е да се изгради връзка между професионалните училища и бизнеса. Затова трябва да се създаде единна информационна система на регионално ниво, която ще е в полза, както на компаниите, които търсят специалисти, така и на младите хора, които искат да започнат работа. Това постави като акцент в началото на учебната 2023/2024 година проф. д-р Ивайло Старибратов, ръководител на Катедра „Методика на обучението и квалификацията“  в Пловдивския университет и кандидат за кмет на Пловдив на предстоящите местни избори от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България".

Според него е крайно време учениците да трупат повече знания и извън класните стаи, да посещават офисите на компаниите и производствените бази в Пловдив и региона.  Бизнесът също трябва системно да влиза в училищата и университетите. 

Пловдив е студентски град. Имаме висши учебни заведения, които подготвят младите хора на много по-високо от средното за Европа ниво, но няма задълбочена връзка между студентите и различните фирми, които посещават университетите и активността в тази посока съвсем не е достатъчна, коментира още той. 

Пожелавам на учениците и студентите в Пловдив да станат по-взискателни към системата на образование и към възможностите им за собствена реализация, заяви в ефира на Дарик проф. Старибратов.