Решението на Варненския административен съд, с което беше отхвърлена жалбата на бившия областен управител Благомир Коцев срещу продажбата на 16 общински имота, ще бъде атакувано пред Върховния съд. Това обяви настоящият губернатор Марио Смърков, който призова позицията му да не бъде използвана в предизборната кампания.  

Областният управител обжалва продажбата на 16 общински имота

„Позицията ми е формирана след обстоен анализ на съдебния акт, при който водещо е било отстояването на обществения интерес. Отнасям се с голямо уважение към публичните изяви и инициативи на представителите на политическите партии, но правомощията на областния управител не могат да бъдат използвани за постигане на цели, стоящи пред участващите в изборите формации, още по-малко да бъдат употребявани в хода на предизборната кампания. Вярвам, че решенията на областния управител са надпартийни и не могат да бъдат присвоявани от никого”.

Административният съд образува дело по обжалваната продажба на общински имоти

В жалбата до Върховния административен съд ще бъде изтъкнато, че на първа инстанция е поставено неправилно решение заради превратно тълкуване на понятието „целесъобразност”. 

„Изложили сме над пет законови норми, които считаме, че са нарушени с решенията на Общинския съвет, поради което тези решения са незаконосъобразни, а не нецелесъобразни. Вниманието на съда при изследването на казуса е насочено към неща като процесуална изрядност, които не са обжалвани, поради което решението в мотивите си е изпълнено  с тълкувания в тази посока, а доводите ни за незаконосъобразност са твърде слабо засегнати. Поради тази причина и поради редица други, свързани с нарушаване на стратегическите документи на Община Варна, считаме, че тези решения следва да бъдат атакувани”, обяви старши юрисконсултът на Областна администрация Светослав Василев. Той добави, че заради смяна на съдиите по делото е било отхвърлено искането за експертиза за инвестиционния и градоустройствения потенциал на общинските терени. 

„Наглец или некадърник”: Иван Портних за бившия областен управител

Решението за внасянето на жалба беше обявено от областния управител Марио Смърков на брифинг, на който присъства и предшественикът му Благомир Коцев.  

Решението за продажбата на 16 терена с обща площ около 140 дка беше гласувано от Общинския съвет на Варна през пролетта на миналата година. С приходите тях се предвиждаше да бъдат финансирани конкретни инфраструктурни проекти. Този месец Административният съд в морския град постанови, че жалбата срещу решението на местния парламент е неоснователна.