Продължават протестите срещу избрания за главен прокурор Иван Гешев. Преди ден 20 членове на ВСС гласуваха за, а 4 се въздържаха.

Изборът мина при засилени мерки за сигурност, протест в подкрепа на Гешев пред Висшия съдебен съвет и блокада на Орлов мост срещу него. Орлов мост остана блокиран цяла сутрин, но днес след 5.30 движението беше освободено, а протесът се премести пред президентството в 09.30, където към момента има засилено полицейско присъствие. На улица "Съборна" има 7-8 буса на Жандармерията.

Движението през Орлов мост вече е възстановено

Има и причина протестиращите да са именно пред президентството. След избора на ВСС, топката е в президента. За да встъпи Гешев в длъжност, Румен Радев трябва да подпише указ. Държавният глава няма срок да го направи. Той може и да върне избора на ВСС. След това кадровиците на съдебната власт могат обаче да прегласуват и държавният глава вече е длъжен да подпише.

Протестиращите искат среща с администрацията на президента, за да поискат Радев да не подпише указа за Гешев. Демонстрантите отправиха и нов призив за протест - довечера в 18.30 пред президентството.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА ИЗБОРА НА НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР ПРОЧЕТЕТЕ ТУК