От тази година продължават да се увеличават възрастта и продължителността на осигурителния стаж, като условия, на които хората трябва да отговарят, за да се пенсионират по общия ред. Това посочват от Националния осигурителен институт (НОИ) в писмен отговор на въпрос на БТА относно отпускането на пенсиите през 2023 г. Оттам отбелязват, че промените в стажа и възрастта за пенсиониране са приети през 2015 г.

Кога ще се изплащат януарските пенсии?

От 1 януари т. г. минималната възраст за пенсиониране се вдига с по два месеца за жените и с по един за мъжете. "Така вече жените трябва да имат навършени 62 години, а мъжете 64 години и 6 месеца", посочват от НОИ.

Възрастта за пенсия ще продължи да расте до 2029 г. за мъжете и до 2037 г. за жените, когато ще се изискват навършени 65 години за мъжете и за жените, след което пенсионната възраст ще бъде изравнена, уточняват още от института. 

Нови удръжки при запор на пенсия и заплата

Относно втората промяна - за осигурителния стаж, от НОИ обясняват, че през тази година жените трябва да имат положен осигурителен стаж от 36 години и 4 месеца, а мъжете – 39 години и 4 месеца. И стажът, както възрастта, ще продължи да расте до 2029 г. за мъжете, когато ще достигне 40 години, и до 2037 г. за жените, от които ще се изискват 37 години стаж, поясняват още от НОИ.

Масово пенсионерите взимат до 700 лева на месец

Промени има и при недостигащ осигурителен стаж. Отпускането на пенсия за осигурителен стаж и възраст „при непълен стаж“ е разписано в чл. 68, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), според който е достатъчно човек да има най-малко 15 години действителен осигурителен стаж и да е навършил необходимата възраст.

Каква вдовишка добавка получават пенсионерите

От 2023 г. нужната възраст е навършени 67 години, като повече няма да нараства. По-рано днес от НОИ информираха, че през новата година остава без промяна сумата, която лицата внасят за така нареченото "закупуване на осигурителен стаж" – 140,58 лв. за всеки недостигащ месец. 

Кога може да получим 6 заплати при пенсиониране

От НОИ информират също, че хората имат право и на ранно пенсиониране, но не по-рано от една година преди навършване на пенсионната възраст за съответния човек и при условие, че е придобил пълния изискуем за него осигурителен стаж.

Могат ли да ви запорират цялата заплата или пенсия

"От 2023 г. от тази възможност могат да се възползват жените, навършили 61 години при стаж от 36 години и 4 месеца, както и мъжете, навършили 63 години и 6 месеца с наличен осигурителен стаж 39 години и 4 месеца", уточняват от осигурителния институт. "Тази пенсия се отпуска с пожизнено намаление от 0,4 на сто за всеки месец, недостигащ на лицето до общата пенсионна възраст", посочват също от НОИ. 

Предлагат увеличение на пенсиите на два пъти

Според приетия удължителен бюджет пенсиите ще се повишат с 12% от 1 юли т.г., както предвижда швейцарското правило, тоест с 50% от ръста на осигурителния доход и 50% от инфлацията, казват от института. "Ако парламентът не приеме други промени, минималната пенсия остава 467 лв., а т.нар. таван, който бе увеличен от 1 октомври м.г., е 3400 лв. и за 2023 г.", коментират от НОИ. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм