Столичният район „Красно село“ остана без кмет и след извънредната сесия на СОС. За да се избегне патовата ситуация след множество спорове съветниците гласуваха предложението на председателя на СОС Георги Георгиев кметът на София Йорданка Фандъкова да определи един от зам.-кметовете на района за временно изпълняващ длъжността до 6 април, когато е следващата сесия на съвета с оглед обезпечаване провеждането на изборите. 

След три часа дебати и скандал: СОС не избра кмет на “Красно село“

Поредицата от обвинения в отказ да се поеме отговорност и в непознаване на закона не доведоха до резултата район „Красно село“ да има временноизпълняващ длъжността кмет на мястото на отстранената Росина Станиславова. Проблемът дойде заради спора кой може да заеме поста. Според председателя на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС това може да е само от един от заместниците на отстранения кмет.

От ДБ заявиха, че са снели доверието си от Росина Станиславова, а зам.-кметовете са назначени от нея. Затова няма да предложат някой от тях, а общински съветник, какъвто смятат, че може да бъде избран. Според Яна Тодоранова от ДБ, жителите на Красно село очакват действия не от тяхната формация, а от СОС.

СОС избира кмет на район “Красно село“

Междувременно в началото на дебатите стана ясно, че днес сутринта на един от зам.-кметовете - Албена Белянова, е била връчена заповед за отстраняване от поста от Николай Веселинов, назначен да изпълнява длъжността от отстранената Росина Станиславова.

Възелът около казуса се заплете още повече заради факта, че според част от общинските съветници това назначение не е законосъобразно, защото те са на мнение, че към датата на издаване на заповедта, Станиславова вече не е имала право да го направи.

Наред с това и самият Николай Веселинов е изразил нежелание да бъде избран на поста, затова беше гласувано за останалите двама заместник-кметове, но нито един от тях не събра нужния вот. Същото се случи и с предложените общински съветници, от БСП - Николай Николов и от ДБ - Борис Милчев

В крайна сметка беше прието кметът на София Йорданка Фандъкова да определи един от зам.-кметовете на района за временно изпълняващ длъжността кмет до 6 април, когато е следващата сесия на съвета с оглед обезпечаване провеждането на изборите, както и предварително изпълнение на решението.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм