Сериозен остава проблемът с кадрите в туризма и то във всички сфери на обслужване – от персонал в хотели и ресторанти, през здравни специалисти, които обслужват както плажовете, така и курортните комплекси, та до полицаи, които гарантират сигурността в зоните за отдих и да пожароспасителни екипи и съоръжения. Това стана ясно на работна среща на представители на туристическия бизнес с областния управител проф. Андрияна Андреева.

В срещата в Областна управа участваха  юридически и физически лица, хотелиерски, ресторантьорски асоциации и организации, фирми, които предлагат или създават продукти за туризма. Сред другите актуални въпроси, които те повдигнаха, бяха проблемите с брегоукрепването, които са не само сложни, но се и задълбочават с оглед на все по-често възникващите природни бедствия, лишават брега от плажове, които са привлекателни за туристите.

Проблем с кадрите в туризма: Недостигат хотелски персонал, медици и полицаи

Сериозен остава проблемът с кадрите в туризма и то във всички сфери на обслужване – от персонал в хотели и ресторанти, през здравни специалисти, които обслужват както плажовете, така и курортните комплекси, та до полицаи, които  гарантират сигурността в зоните за отдих и да пожароспасителни екипи и съоръжения.

Актуален е вече и въпросът с остарелите и изчерпали капацитета си възлови станции и електросъоръжения, поддържани от ЕнергоПро, които обслужват туристическите комплекси и зони.

Критичното състояние на инфраструктурата, на пътищата , които водят към курортите и плажовете също е проблем, за чието разрешаване са нужни усилията на местната и на държавната власт.

Представителите на туристическия бранш искат промяна в наредбата, която поставя изисквания към концесионерите на плажовете, както и адаптиране на Наредбата за водно спасителната дейност, която да бъде съобразена с дефицита на кадри.

Отварянето на Варна към морето също беше тема на дискусията и предложенията за утвърждаване на яхтения и круизния туризъм, който обаче предполага създаването на подходящи условия както в морска среда, така и на брега.

Туристическата индустрия се нуждае от силна институционална подкрепа в лицето на държавата – Областна администрация и Министерството на туризма, както и от Община Варна, която има ясни приоритети и визия за развитието на туризма. Браншът ще разчита на подкрепа от държавната и от местната власт за ясни и позитивни послания към аудиторията на потребителите на туристически продукти, за презентирането на Варна и региона като целогодишна туристическа дестинация.

Областният управител запозна участниците в срещата с предложенията на дипломати и представители на консулски служби, които търсят институционална подкрепа за задълбочаване на транспортната свързаност между българските морски курорти и европейски държави.

„Всички ние искаме да развиваме региона като първокласна и сигурна

туристическа дестинация, да удължим туристическият сезон, като надградим с възможност за ранно стартиране и късно есенно приключване. Това обаче е процес, който изисква ясна концепция, обединяване на усилията на бранша, представителите на държавата и местната власт и много работа, за да обогатим представата на гостите и на туристите за областта, да бъдем разпознаваеми не само с морски туризъм, но и като дестинация, предоставяща уникални условия и преживявания“, отбеляза проф.Андреева.