Кметът на община Стрелча инж. Георги Павлов връчи почетен плакет за заслуги и подаръци на актьора и режисьора Иво Русев по повод 80-годишния му юбилей. Това стана на вълнуващо тържество, организирано от местната администрация и Народно читалище „Просвещение-1871 г.“. 

В емоционалното си обръщение към юбиляря  инж. Павлов изрази своята и на жителите на общината благодарност за дългогодишната му работа на театралната сцена на Стрелча.

Кметът изтъкна, че зад успеха на театралния състав стоят безкомпромисността на  Иво Русев към кича и еднодневките и налагането на професионални стандарти в подготовката и реализирането на театралните представления. 

Председателят на Общинския съвет г-жа Иванка Илиева също поздрави юбиляря и му поднесе кошница с цветя. Следваха поздравите и подаръците на НЧ "Просвещение – 1871г." и на самия театрален състав. 

От своя страна Иво Русев благодари за приятната изненада и изразеното признание. Той подчерта, че неговата 34-годишна връзка със Стрелча се дължи на таланта  на самодейния състав, грижата и упоритостта на читалищното настоятелство и председателя му Мариана Няголова, сътрудничеството с Община Стрелча и не на последно място - подкрепата на бизнесмена и общински съветник Иван Радев, който също бе сред гостите на тържеството. 

Актьорът от Пазарджишкия театър Иво Русев стъпва на сцената на Стрелча през 1989 г. с режисирането на постановката "Дядо Матейко брои звездите". Като оценява потенциала на стрелчанските театрали, той продължава сътрудничеството си с НЧ "Просвещение – 1871г." и Община Стрелча цели 34 години и поставя 11 заглавия - "Големанов", "Църква за вълци" - два пъти с различни състави, '"Гераците", "Малко село накрай света", "Двубой", "Боряна", "Провинциални анекдоти", "Вражалец", "Нишан", "Почивен ден" и "Мамут".

Иво Русев е и в основата на създаването на забележителния  спектакъл-възстановка "Смърт или свобода" на Община Стрелча, пресъздаващ събитията от Априлското въстание и незаменим консултант на културните събития в града.