В разгара си е летният етап от творческия сезон на Плевенска филхармония. Само за месеците юни и юли програмата на оркестъра включва десетки концерти, в които солисти са елитни български музиканти като Веско Ешкенази, Александрина Пендачанска, Хилда Казасян, Васил Петров, Теодоси Спасов.

На диригентския пулт застават имена като Найден Тодоров, Борислав Йоцов, Йордан Камджалов и Георги Милтиядов, а музикалните събития се случват на множество сцени в страната и по Черноморието.

За Дарик радио, директорът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски разказа повече за програмата за този, както и за следващия сезон – 2023‘, който е юбилеен за плевенския симфоничен оркестър.

„Действително програмата ни е много натоварена. Още от месец юни стартирахме с операта „Тоска“, която поставихме в Плевен и след това в Ямбол. Последва участието ни в Софийски музикални седмици с диригента Йордан Камджалов и цигуларката Зорница Иларионова в Плевен и зала „България“ в София.

Концертите ни през юли започнаха с Александрина Пендачанска и „Това съм аз“ в Плевен и Бургас, под диригентството на Найден Тодоров. Последваха ги концертите със заглавието „Светът на киното в музика“ с Хилда Казасян, Теодоси Спасов и плеяда прекрасни джазмени.

Новият проект със световноизвестния Веско Ешкенази и акордеонистката Вероника Тодорова „В света на музиката“, направихме във Варна, а след това отиваме за 3 дни в Копривщица, където ще участваме отново във второто издание на „Фестивала на изкуствата“. Там ще представим концерта с българска авторска музика със солисти Борислав Йоцов и Теодоси Спасов, който беше вече в Плевен през месец май. В програмата му са включени концерти за кавал и кларинет – единият на Теодоси Спасов, а другият на Христо Йоцов.

Във втората вечер в Копривщица е концертът „В света на музиката“ с Веско Ешкенази и Вероника Тодорова, а третата концертна вечер на Плевенска филхармония ще е за Хилда Казасян и „Светът на киното в музика“.

В последните дни на месец юли предстоят шест поредни концерта в градове като Бургас, Пловдив, Сливен,  Ямбол, Стара Загора и Велико Търново с програмата „В света на Музиката“ с Веско Ешкенази и Вероника Тодорова.

Директорът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски отбеляза за Дарик радио, че по негово решение, след тежката програма, каквато почти 70-годишната история на оркестъра вероятно не познава, музикантите от Плевенска филхармония ще получат допълнителни възнаграждения към заплатите си.

„Аз съм много благодарен на колегите - музиканти от оркестъра за този изключително труден сезон и като директор взех решение, те да бъдат възнаградени допълнително“.

Любомир Дяковски добави и изключително трудния конкурс за диригенти на името на Артур Никиш, за който музикантите от Плевенска филхармония трябваше да подготвят девет симфонии, което също беше едно голямо изпитание за тях.

По оценката на журито, конкурсът премина отлично и най-вероятно, той ще се състои отново в Плевен след две години, а победителят в конкурса ще участва в концерт през юбилейната 2023-та година“, каза Дяковски.

Той добави, че в началото на следващата година предстои самостоятелен концерт на пианиста Иван Дончев под диригентството на представителя на организационния комитет на конкурса – Витело.

След заслужена едномесечна почивка, концертната дейност на Плевенска филхармония продължава още в първите дни на септември.

На 8 септември ще се състои юбилеен концерт в чест на 20-та годишнина от създаването на Камерен оркестър „Студио примо“, за който неговият създател – концертмайсторът на Плевенска филхармония Чавдар Вълков е поканил всички колеги, които са свирили в оркестъра и като негови солисти от България и страни като Германия, Австрия.

След това предстои майсторският клас на проф. Марио Диас от „Моцартеум“, който ще бъде последван от два концерта - в Плевен и зала „България в столицата, на 15 и 16-ти септември.

На 22-ри септември – Денят на независимостта, Плевенска филхармония ще участва във вече традиционния концерт на културните институти в града.

На 4-ти октомври във Велико Търново предстои съвместен концерт на Плевенска филхармония и домакина „Джуниър бенд“, под диригентството на Борислав Йоцов.

Също през октомври за концертите на Федоси Керчев с диригент Найден Тодоров, на Веско Ешкенази и Вероника Тодорова в Добрич и Силистра, както и концерт на пианистката Пламена Мангова с диригент Григор Паликаров.

В началото на месец ноември е концертът „Метаморфози“ на пианистката Дора Делийска с диригент Найден Тодоров.

След това започва „маратон“, посветен на 70-годишнината на Плевенска филхармония, в който до септември 2023-та година ще бъдат представени всичките симфонии на Лудвиг ван Бетовен.

Междувременно, на 7-ми ноември в зала „България“ ще бъде представен концертът „Светът на киното в музика“, след което на оркестъра ще гостува почетният гражданин на Плевен – диригентът Пламен Джуров. Предстои още представяне на „Стабат матер“ от Росини с гости диригент и солист от Италия.

През декември плевенската публика ще може да види Квартет „Любомир Пипков“, след което предстоят Коледни концерти в Плевен, Добрич, Варна и в столичната зала „България“ на 16-ти декември.

„От тази есен цялата ни програма е подчинена и с поглед към 2023-та година, когато ще честваме 70-годишнината от основаването на Плевенска филхармония, каза директорът на плевенския културен институт Любомир Дяковски.