Приключи Осмият симпозиум по скулптура „Мездра 2022“, организиран от Община Мездра с подкрепата на местните фирми за добив и обработка на скалнооблицовъчни материали „Хемус-М” АД и „Йотов Стоун” ЕАД.

Той продължи две седмици, както в него взеха участие четирима български скулптори от различни поколения.

Доайен сред тях е Теодоси Антонов от Монтана, който през м. юли ще навърши 79 години, а най-млади - дебютантите в биеналето Дилян Ангелов (22 г.) от Трявна и Катерина Чакърова (23 г.) от Лом, които наскоро се дипломираха във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Партнираше им роденият в Ямбол през 1981 г. Иван Стоянов, който в момента живее и твори в столицата.

При официалното закриване на симпозиума кметът на Мездра Иван Аспарухов благодари на участниците за изработените от тях творби и им връчи специални дипломи.

Изработените по време на биеналето скулптури са експонирани в зелените площи на ул. „Христо Ботев“ над автогарата и от моста на река Моравишка до стария пазар. По този начин Галерията от каменни пластики на открито се обогати с четири нови произведения от бял врачански камък: „Окото“ на Теодоси Антонов, „Прегръдка“ на Иван Стоянов, „Рамо до рамо“ на Катерина Чакърова и „Време“ на Дилян Ангелов.

Така скулптурната експозиция, изграждането на която започна през 2004 г., вече включва 45 творби от 31 български и чуждестранни скулптори.

Следващият симпозиум по скулптура ще се проведе през лятото на 2024 г.