Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са готови за контранастъпление и то ще бъде проведено до 15 май, заяви ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин във видео интервю, разпространено днес от руския военен блогър Семьон Пегов, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

"Украинската армия е готова за контранастъпление. Досега я спираше лошото време, а може би и някакви вътрешни проблеми, които е трябвало да се решат. Навярно ще ни оставят да си отдъхнем на 9 май, но до 15 май просто 100%  ще има настъпление", заяви  той. 

Нов указ на Путин: Доживотен затвор за измяна

Пригожин призова руснаците за спокойствие и подчерта, че никой няма да влезе с танкове в Москва.

По думите му има сили, които искат да "разчленят Русия". "Ето защо най-добре е сега да дадем отпор или в противен случай държавата, наречена Руска федерация, може и да престане да съществува", коментира той.

Всички предположения, че американците ще накарат украинците да се откажат от настъпление са неоснователни, смята Пригожин. "А може би Зеленски ще излезе и ще каже, че не трябва да се продължава по-нататък? Тогава ще продължат поляците, който има изгода ще продължи. Кой не би се полакомил от Русия? В нашата история това е ставало толкова много пъти", каза още шефът на Вагнер. 

Путин изключи “приятелските“ държави от забраната за износ на руски петрол

Запитан дали ще бъде в Москва за Парада на победата на 9 май, Пригожин отговори: "Не. Просто имаме много работа". 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм