На специален брифинг във Враца окръжният прокурор Владимир Сираков и директорът на ОД на МВР старши-комисар Цветко Нинов отчетоха резултатите от двудневната спецакция против разпространение на наркотици в областта.

„Има две образувани досъдебни производство, а задържаните лица са 13. В белослатинското село Соколаре са открити над 3 килограма сух канабис, 12 грама кристали амфетамин и газов пистолет, който не е бил регистриран. В криводолското село Главаци полицаите открили над 12 кг канабис - изсушени растения и пакетирана стока.

 И двете досъдебни производства са образувани по член 354, ал. “а“, т. 1 – за разпространението на наркотици“, уточни Сираков и допълни, че са заведени досъдебни производства във всичките 10 общини на Врачанско, включително и във Врачанския затвор.

Според прокуратурата: "Усилията дават резултат, факт е, че днес 19-годишен младеж с предишна условна присъда за притежание на дрога, е бил осъден ефективно на 1 година затвор.

Директорът на ОД на МВР Цветко Нинов даде и допълнителни подробности за специализираната полицейска операция. В нея са участвали 90 служители на ОД и жандармерията, проверени са 44 обекта:

„При тези проверки са образувани 13 досъдебни производства, от които 3 са бързи. Две от тях, анонсирани от прокурор Сираков, са под надзора на окръжната прокуратура, а останалите – на районната прокуратура във Враца.

Задържаните са 12 души, издирва се собственикът на имота в село Соколаре и се установява неговата съпричастност. Край училище в Бяла Слатина е задържан мъж, който е предлагал дрога.

По информация на полицията, във врачанско наркотрафикът не е организиран. Наркоразпространителите се движат на малки групи, мигрирайки от една в друга.
По време на акцията са разкрити и други престъпления. Те са свързани с незаконния добив на дърва, държането на незаконни оръжия и боеприпаси, както и културно-исторически ценности.


Работата по случаите продължава в сътрудничеството с органите на областната дирекция на МВР-Враца, като предстои да бъде извършен анализ на доказателствата с оглед установяване на съпричастните лица и привличането им към наказателна отговорност.