От 20 до 22-ри юни, на сцената в парка на Регионален исторически музей - Плевен се провежда 10-то юбилейно издание на Pleven Guitar Fest.

Минути преди началото на Международния фестивал на китарата в Плевен, неговият създател Николай Михайлов сподели специално за Дарик радио:

„Много се вълнувам и не мога да повярвам, че се случва, защото всичко беше просто една мечта в главата ми, както едно дете си мечтае за небостъргачи. Така изглеждаше Международният фестивал на китарата в главата ми. В продължение на годините, тази идея прерасна в събитие, което още в началните издания на фестивала много бързо излезе от рамките на Плевен и стана един много посещаван форум. Това много ни помогна да повярваме, че можем да се справим.

За мен смисълът на тези събития е свързан с децата. Когато има деца, те са наша отговорност - да развиваме естетическия им усет, да възпитаваме у тях отношение към образование и култура и за това е нужно да има фестивали. Това е мисия на обществото, която всеки от нас трябва да подкрепя, не само в една посока, разбира се, защото никой не ни е длъжен“.

- За изминалите десет години, Вие вече изградихте и заявихте Фестивала на китарата като функция, свързана с формирането на бъдещото общество в България

Международният фестивал на китарата за нас винаги е бил мисия и никога не е бил комерсиален продукт. Затова, ние смятаме, че ако обществото приема, че има нужда от фестивал и го подкрепя, фестивал ще има.

Фестивалът не е един човек, не е една организация. Той е подкрепен от цялата плевенска общественост, Община Плевен, Министерство на културата, Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“, Читалище „Лик - 1959 г.“, Неправителствените организации, Сдружение „Изкуството до мен“, което всъщност е основен стожер, толкова много доброволци, всичките деца и техните родители, и общественици.

Това са стотици хора и в Плевен този фестивал се прави, защото има нужда, и защото тук има супер талантливи ученици“, каза създателят на Международния фестивал на китарата в Плевен, Николай Михайлов.

Първата вечер на фестивала беше открита с изпълнения на „Китарен ансамбъл“ при НУИ „Панайот Пипков“ - Плевен с диригент Пламен Марков. Тяхното представяне започна със „Серенада“ от Франц Шуберт.

Откриването на събитието беше уважено от заместник кмета на Община Плевен Елина Димитрова, която отправи поздрав от името на кмета на Плевен д-р Валентин Христов и от свое име:

"Искрено се радвам, че това музикално събитие се превърна в една от музикалните емлеми на Плевен, и място за срещи на всички музиканти, музикални педагози, хора на изкуството и приятели на музиката. Благодаря за възможността да преживеем заедно тези мигове, създадени от красотата на музиката и талантите, и нека град Плевен живее с музиката".

Председателят на Комисията по култура в ОбС-Плевен Димо Дешев отправи поздрав от името на председателя на ОбС доц. д-р Иван Малкодански и членовете на комисията:

"Музиката е онзи език, на който хората говорят за красотата, говорят с божествата. Музиката може да промени света, защото само музиката може да промени хората. Затова ви пожелавам, чрез езика на изкуството да се докоснем до изгубения рай на човечеството".

В рамките на фестивала в три поредни концертни вечери ще се представят общо 133 изпълнители – групи, китарни ансамбли, соло електрически китари, вокали.При огромен интерес започна 10-то издание на Pleven Guitar Fest/СНИМКИ/

В концертите ще се представят и най-добрите плевенски китарни изпълнители, победители в предходни издания на Международния китарен конкурс и специални гост-участници.

При огромен интерес започна 10-то издание на Pleven Guitar Fest/СНИМКИ/

Тази вечер - 21-ви юни фестивалът ще продължи с представяне на плевенските китарни школи от НУИ "Панайот Пипков" и читалище "ЛИК" с участието на ансамбъла Electric guitars ensemble project Los Senores.

Ще бъде представен и The blues jamming project & Костадин Шотев с Костадин Шотев - вокал, Павел Копчев - бас, Момчил Крачунов - клавишни, Мартин Найденов - ударни, и Драгомир Ценов - китара.

Организатори на фестивала са Община Плевен, сдружение “Изкуството до мен” и читалище “ЛИК-1959” - Плевен. И тази година фестивалът е подкрепен от Министерството на културата, чрез конкурсната сесия за Фестивали в областта на професионалното музикално изкуство. Той е част и от Културния календар на Плевен за 2024 г.

Звукът и осветлението на Международния фестивал на китарата в Плевен са осигурени от "Ruli" OОД.

При огромен интерес започна 10-то издание на Pleven Guitar Fest/СНИМКИ/При огромен интерес започна 10-то издание на Pleven Guitar Fest/СНИМКИ/

 При огромен интерес започна 10-то издание на Pleven Guitar Fest/СНИМКИ/При огромен интерес започна 10-то издание на Pleven Guitar Fest/СНИМКИ/При огромен интерес започна 10-то издание на Pleven Guitar Fest/СНИМКИ/При огромен интерес започна 10-то издание на Pleven Guitar Fest/СНИМКИ/