В  книгата авторът разказва историята на своя род, за София през 70-те, 80-те и 90-те години, за пътуванията и впечатленията си от Виена, където следва история, а по-късно защитава и докторат по философия.

За първи път той разказва подробно за Иван Стоянович - Аджелето и д-р Петър Стоянович, за „борбата с домашните легенди“, за родителите си – Иван Стоянович, кинокритик, журналист и писател, и актрисата Ани Бакалова, за личните си спомени от „благините на социализма“, както ги нарича с ирония.

В спомените си той разказва за историите от училищния период, казармата и висшето си образование, както и за следването си в Германия, където пристига с 30 долара в джоба. 

За отговорността на писателя и спомените, като отражение на личната история - чуйте повече в първия прикачен звуков файл.

За слушателите на Дарик проф. П.Стоянович сподели, че "Несвършващото време е личната история на автора и понякога тя дори може да докосне или не читателя. Но важното е, всяка история да е достоверна и да отразява реално отминалото време.  - чуйте във втория прикачен файл