Държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарната група на "Възраждане". Срещата е от 14:30 часа на "Дондуков" 2.

Досега президентът проведе консултации с първата по численост парламентарна група, тази на ГЕРБ-СДС. Проведени бяха и разговори с "Продължаваме промяната", както и с парламентарната група на ДПС.

Радев покани „Възраждане“ на консултации

Радев даде заявка, че ще проведе процедурата докрай и ще даде достатъчно време на партиите, докато не изчерпат всички възможни варианти в търсене на консенсус за сформиране на правителство. След приключване на кръга консултации, той ще пристъпи и към връчване на първи проучвателен мандат.

"Липсата на ясен времеви хоризонт остро поставя въпроса за приоритетите в работата на 48-ото Народно събрание". С тези думи държавният глава Румен Радев започна консултациите с ДПС за съставяне на правителство.

Президентът очерта като приоритети закупуването на изтребители и "забуксувалата правосъдна реформа". „ДПС е партия с опит в парламентаризма и вие сте преки участници в може би най-дългите преговори за съставяне на правителство, но тогава залогът бе ясен - членството на България в ЕС“, това каза Румен Радев в хода на консултациите.

ДПС при Радев: Политика на разделение и арогантност не бихме подкрепили

„За по-малко от две години българите гласуваха четири пъти за парламент. Общото на тези избори е, че гласоподавателите не дадоха доверието си за нито една партия, за да може да управлява сама“, заяви Радев в уводните си думи. 

„Диалог с предварителни условия – розови, червени линии трудно би произвел продукт. Диалог с разделителни линии, основани на омразата и противопоставянето трудно ще произведат продукт. Ние от ДПС на преден план поставяме диалога, засега сме на етап разговори, еднакво си говорим с всички, уточни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, като добави, че „ ако се предлага реваншизъм и продължение на политиката на омраза, разделение и арогантност, ние такава политика не бихме подкрепили. И към първия, втория, и към третия мандат ще подходим по този начин, разчитаме на стабилно управление, за да има сигурност.“

“Продължаваме промяната” обещаха отговорност, ако вторият мандат “отиде при тях”

Относно бюджета Карадайъ заяви, че в тази ситуация ако ДПС си позволи да отвори бюджета, да го превърнат в предизборен инструмент, „състоянието на този бюджет за една година, мисля, че дългът е грубо казано 15 млрд. на година. В тази ситуация без ясна политическа отговорност и мнозинство в НС, ако се внесе бюджет според нас много лесно с предизборния популизъм завещаният дълг от 15 млрд. на година може лесно да стане 30-35 млрд. на година. Тогава се пита каква е цената на дълга, по която днес можем да получим дълг, до каква степен можем да си позволим този дълг. 15 млрд. дълг на година не е малък дълг.“

В края на миналата година се обърнах към вас, че ако за първите 100 дни не предприеме решителни реформи за демонтаж на неуспешния управленски модел, то статуквото ще потърси своя реванш”. Това заяви държавният глава Румен Радев в началото на консултациите с втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание – на „Продължаваме промяната“.

Консултациите започнаха: Радев и ГЕРБ-СДС с разногласия по ключови теми (обзор)

От своя страна съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев заявиха, че избирателите са им отредили мястото на опозиция, но ако вторият мандат дойде при тях, ще подходят отговорно и прозрачно.

“Ясно изразяваме нашата готовност да говорим с мандатоносителя по всички 16 политики, но да не подкрепим техния мандат”, каза Петков.

Ще бъдем водени изцяло от това да решим голям брой проблеми на гражданите, заявили сме 16 политики в 4 сфери. Първата сфера е свързана с подпомагането на българските семейства, подчерта Петков, цитиран от БГНЕС.

Петков пред Дарик: Ще започнем публични разговори с партиите, ще поемем сериозно отговорността за втори мандат

“Ние виждаме, че е от огромна важност вдигането на минималната работна заплата, защото това са семействата в България, които са най-уязвими от инфлацията. Подпомагане на хората с пенсиите им, данъчните облекчения за младите семейства. Имаме сериозна програма за бизнеса. Вдигане прага на ДДС до 160 000, запазвайки възможността да подпомогнем бизнеса в идващата зима с цената на тока, да има гаранции, че независимо както се случва с цената на газа, да има таван на цената”, добави Петков.

разногласия по ключови теми пък премина първата политическа консултация при президента, преди връчването на мандат за съставяне на правителство. Най-осезаемо Румен Радев и представителите на ГЕРБ-СДС се разминаха в позициите си за предоставянето на военна помощ на Украйна и състоянието на българските въоръжени сили.

Борисов настоява партиите да се разберат искат ли да има правителство преди връчването на мандатите

Даниел Митов заяви, че България не се възприема като силен член на НАТО. Държавният глава възрази остро и попита ГЕРБ по време на тяхното 10 –годишно управление какво са вложили в Българската армия.

Президентът и най-голямата парламентарна сила се разминаха и в мненията си за влизането на страната ни в еврозоната. Според Радев изтеклият мандат на управителя на БНБ е проблем, тъй като той не може да води ефективни разговори с международните финансови институции. Според ГЕРБ –СДС обаче това не е пречка и България трябва час по-скоро да се присъедини към еврозоната. ГЕРБ-СДС обявиха, че ще направят всичко необходимо да съставят правителство. Като възможнен формат виждат обединение около общи цели и принципи. Към момента обаче гаранции за такова мнозинство няма.

Президентът поздрави ГЕРБ–СДС за победата им на последните избори, но ги предупреди, че отговорността им е много голяма, заради тежката политическа и соцално-икономическа криза, в кято се намира страната. Радев поиска да чуе позициите им по редица ключови въпроси като възможностите за съставяне на правителство, антикризисни мерки,  бюджетът за 2023 година.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм