Президентът Румен Радев започва консултации с представители от всички парламентарно представени партии. Днес той ще проведе разговори с с първите три от тях. 

Като първа политическа сила ГЕРБ-СДС ще отидат първи на “Дондуков” 2 от 9:00 ч. След тях държавният глава ще приеме ДПС от 11:00 ч, а “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) ще разговарят с президента  от 14:00 ч. Все още не е ясно кога ще бъдат посещенията при Радев от останалите четири формации. 

Какво ще е правителството? 

Партията на Бойко Борисов първо обясни, че искат “експертен кабинет”, но уточниха кои министерски постове искат за хора от ГЕРБ -  премиер, външен министър и министър на отбраната.  Впоследствие по време на преговорите за съставяне на кабинет с другите партии ГЕРБ заговори за правителство на “споделената отговорност”. Единствените политически сили, които се отзоваха на поканата на победителите от изборите за разговори, се оказаха ДПС и “Има такъв нарид” (ИТН). Макар сходствата, които партиятана на Борисов и ДПС откриха за бъдещите си планове, лидерът на ГЕРБ многократно заяви, че няма как да съставят правителство само с ДПС. 

Партията на Слави Трифонов също зачеркна вариант, в който да подкрепи кабинет с първия или втория мандат. От ИТН  дадоха заявка, че ако президентът им връчи третия мандат - ще предложат експертен кабинет. За третия мандат готовност имат и от „Възраждане”.

След срещите с президента

След срещите с парламентарните групи по процедура следва връчване на проучвателните мандати. По закон първият мандат отива при първата политическа сила – ГЕРБ-СДС. Те имат 7 дни, за да го реализират. Ако не успеят, на ход са вторите - ДПС. При техен неуспех държавният глава сам избира коя да е третата партия, на която да даде мандат.

Ако формациите не успеят да създадат кабинет, президентът Радев трябва отново трябва да пристъпи към създаването на нов служебен кабинет. Според новите промени в Конституцията, държавният глава избира между 10 човека за поста на служебен премиер, койти после сам подрежда правителство. В този случай държавният глава насрочва и дата за предсрочни парламентарни избори.