Превантивна беседа, свързана с телефонните измами, се проведе в Трявна. Възрастни хора от пенсионерските клубове в общината се събраха в зала „Дръзновение“, където старши инспектор Марин Маринов, началник група „Криминална полиция“ при РУ Трявна, разясни основните схеми на телефонните измамници. Той разказа и случаи от своята практика. Ст. инсп. Маринов подчерта, че „ало“ измамниците се стараят да научат информация за близките на потенциалната жертва, която след това използват срещу нея, за да може да я убедят да предаде определена сума пари. Той призова възрастните хора в никакъв случай да не разказват на непознати за своите деца, внуци, близки.

Обясни на възрастните хора как да реагират, когато непознати се опитат да ги убедят, че техни близки са причинили пътен инцидент; че имат нужда от средства за лечение или при други подобни сценарии. Ст.инспектор Маринов разясни и за така наречените „фишинг измами“. Той отправи апел в никакъв случай да не споделят лични данни, данни на дебитни или кредитни карти, да не отварят съмнителни имейли.

На срещата присъстваха Даниела Маринова, заместник-областен управител и инж.Жасмина Лазарова, заместник-кмет на Община Трявна.

Превантивната кампания е инициирана от Областна администрация - Габрово и ОДМВР - Габрово. Тя ще продължи и през следващите дни:

Севлиево:
На 27 февруари от 15:00 часа в клуб на пенсионера в ж.к.“Митко Палаузов“.
На 28 февруари от10:00 часа в клуб на пенсионера на ул.“Любен Каравелов“.

Габрово:
На 6 март от 13:00 часа в клуб на пенсионера на ул.“Юрий Венелин“.

Дряново:
На 7 март от 10:00 часа в Община Дряново.