маме готовност с основните точки в новия меморандум, който предлагаме да подпишем със земеделските производители. Очакваме ги, за да продължим разговора и да финализираме споразумението. Целта е ясна - максимално бързо отпушване на процеса, който ще позволи на правителството да подпомогне зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 г." Това заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерския съвет във връзка с протестите на земеделските производители в страната.

Припомняме, че Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), представляваща и обединяваща огромна част зърнопроизводителите в България, започна безсрочни протестни действия от тази сутрин, 6 февруари.

След състоялата се среща на 4 февруари в Министерския съвет (МС) между бранша и властта регионалните сдружения от НАЗ единодушно взеха решение, че предложението на държавата е незадоволително и неприемливо.

Асоциацията настоява да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, поети от лидерите на парламентарните групи, които от своя страна ще гарантират устойчивост на сектора.

Премиерът посочи най-важните точки в проектомеморандума, с който призовава българските производители да се върнат на масата за преговори:

  • По отношение на законодателните промени, които секторът очаква, земеделците имат пълната подкрепа на правителството. Подготвят се седем законопроекта, пет от тях ще бъдат представени за обществено обсъждане през февруари и март.
  • Правителството ще преговаря с ЕК заедно със земеделските производители по исканията им за облекчаване на новите изисквания.
  • Правителството подкрепя производителите срещу опитите за пълно освобождаване на вноса на слънчогледово семе за България.

Земеделският министър Кирил Вътев заяви, че няма проблем да си подаде оставката, но това няма да стане под политически натиск. "За мен проблем с оставката няма. Ако хората, от които зависи решат да си отида, ще си отида. Ако решат да остана, ще остана", каза Вътев.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм