Министър-председателят на Камбоджа Хун Сен отмени обявения от него преди два месеца закон за защита на застрашен вид делфини в река Меконг, след като бяха открити нови мъртви бозайници, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

"Искаме да защитим делфините, които са застрашени от изчезване, но те продължават да умират", заяви той по време на церемония в столицата Пномпен.

Хавайските власти заградиха плаж, за да предпазят новороден тюлен от туристи

"Трябва ли да продължаваме така? Трябва да отменим този закон и да позволим на хората да се наслаждават на реката", продължи 70-годишният премиер.

Популацията на иравадийските делфини в река Меконг е намаляла от 200 по време на първото преброяване през 1997 г. до 89 през 2020 г. Сред основните заплахи за оцеляването на вида са незаконният риболов и загубата на местообитание. 

Летищни служители откриха череп на млад делфин в чанта (снимка)

След гибелта на три бозайника в рамките на една седмица, през февруари Хун Сен обнародва закон, забраняващ риболова в специални защитени зони в 120-километров участък от реката. Нарушителите бяха заплашени от затвор до една година за използване на рибарски мрежи и до пет години за електроулов.

Оттогава обаче два делфина, включително бебе на четири дни, бяха открити безжизнени, уловени в рибарски мрежи.

Неизследваните води на дълбоководния добив: Шанс за Европа или риск, който не можем да поемем?

"Хиляди рибарски семейства са засегнати от забраната за риболов", каза Хун Сен.

Лидерът, който управлява страната с железен юмрук в продължение на почти четиридесет години, призова властите да се върнат към предишни разпоредби, които са забранявали риболова в определени райони, където се срещат делфини, и да бъдат строги по отношение на използваните за електроулов средства. 

Единадесет делфина са загинали през 2022 г., а през последните три години общият им брой е 29, според Световния фонд за дивата природа (WWF) .

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм