Започна изграждането на автомагистралата Русе - Велико Търново. Днес се състоя символичната първа копка, в близост до пътя Бяла - Ценово в присъствието на премиера акад. Николай Денков, министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, зам.-председателя на парламента Росица Кирова, представители на централната и местна власт. 

Изграждането на автомагистралата Русе – Велико Търново е един от основните приоритети на правителството, заяви по време на церемонията министър-председателят акад. Николай Денков.

Проектното трасе на автомагистралата с дължина 133 км и е разделено на три участъка: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. Изграждането ѝ започва с 8-километрова отсечка, която е в землището на община Ценово, Русенско. За нея има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалата част от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Автомагистралата Русе - Велико Търново ще започва от Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока проход „Шипка“ и Прохода на Републиката. Трасето е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може гражданите от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана. Срокът за изпълнение на проекта е 5 години.