Французите много биха искали да разберат кой е истинският Джордан Бардела. Въпросът беше интересен, когато Бардела беше просто председател на най-голямата партия в страната - крайнодесният Национален сбор на Марин Льо Пен (бел.ред. през 2011 г. замества баща си като лидер на политическата формация). Сега, когато открито се говори за него като за следващия министър-председател на страната, въпросът става неотложен, посочва Би Би Си в свой анализ по темата.

Изборите като възможност за доказване

След две седмици Франция отива до урните на предсрочни избори, свикани от президента Еманюел Макрон след унижението му от Национален сбор на европейските избори миналата неделя.

БГНЕС

Ако Национален сбор постигне нова голяма победа след втория тур на гласуването на 7 юли, Макрон няма да има друг избор, освен да отстъпи управлението. И ако това се случи, Бардела, който дели ръководството на партията с Марин Льо Пен - се очаква да бъде назначен за министър-председател.

Французите знаят основните неща от биографията на Бардела като светкавичния му възход след като напуска училище в северните предградия на Париж, до протеже на Льо Пен и председател на партията.

Знаят, че той е неприлично млад, едва на 28 години, но това сякаш няма толкова голямо значение в днешно време, когато опитът в много случаи не е от значение за крайния успех. Сегашният президент е само на 46 години, а министър-председателят - на 35.

Знаят още, че Бардела е вечно спретнат, че говори добре, че е изключително представителен. Но какво мисли, къде стои идеологически, какъв човек е - това са неизвестни, посочва Би Би Си. Французите имат ясното усещане, че човекът, когото виждат, е една загадка. 

От бедняшкия квартал до политическия елит - има ли неизвестни в биографията на Бардела?

Официалната версия на Жордан Бардела е млад мъж, израснал в бедняшки квартал в Сена Сен Дени, където се сблъсква с бича на наркотици, бедност, беззаконие и неконтролирана миграция и започва да вярва, че само твърдата десница има отговор на тези проблеми.

Както самият той е казал: “Аз съм в политиката заради всичко, което преживях там. За да не се превърне това в норма за цяла Франция. Защото това, което се случва там, не е нормално.”

Истината е по-различна. Бардела наистина е отгледан от самотната си майка Луиза в Сите Габриел-Пери в град Сен Дени, така че опитът му е достатъчно реален. И двамата му родители са от италиански произход, а баща му има алжирска баба.

Но бащата на Бардела, Оливие, който емигрира, когато Жордан е съвсем малък, ръководи фирма за дистрибуция на напитки и е сравнително заможен. Живеел е в предградието Монморенси. Бардела не е ходил в най-близкото държавно училище, а в получастен католически колеж, популярен сред средната класа.

“Младият Бардела беше стъпил и от двете страни на релсите”, казва Пиер-Стефан Форт, автор на критична биография на съпредседателя на Национален сбор.

За неотдавнашния профил във вестник Le Monde авторите се връщат в Сен Дени, за да намерят приятели и познати на младия Бардела. Откриват, че е оставил малко следи. Приятелите му - със смесен расов произход - си спомнили, че е бил фен на видеоигрите и създали канал в YouTube, за да обсъждат последните версии. Споделят още, че когато бил на 16 г., след часовете в своя лицей давал уроци по грамотност на имигранти. Но не си спомнят да е проявявал особен интерес към крайнодясната политика.

Амбиция за политика

“Моята теория е, че той се е огледал в политическия свят и е забелязал мястото, където има най-голям шанс да се изкачи по стълбата”, казва пред Le Monde Шантал Шателан, учителка в неговия лицей.

Бардела се присъединява към партията на 17 години и възходът му е шеметен. Голяма част от върховете на Национален сбор се движат около лични отношения и партийна лоялност, подобно на времето, в което бащата на Марин Льо Пен, Жан-Мари, стои начело на партията, известна тогава като Национален фронт (НФ). Бардела става гадже на дъщерята на Фредерик Шатийон, комуникационен съветник на Жан-Мари Льо Пен.

В рамките на няколко дни след запознанството си с Льо Пен през 2017 г. тя го назначава за говорител на партията. През 2019 г. го помоли да оглави кандидатската листа на партията на европейските избори, които Национален сбор спечели. Той става евродепутат. След това, през 2022 г., тя го прави председател на партията.

Медиен образ или как да накараме хората, които иначе биха го намразили, да кажат: “Ха, за фашист той е мил!”

Според Паскал Юмо, медиен съветник, който е работил с Бардела в продължение на четири години, Льо Пен веднага е забелязала как младият мъж - с неговата перфектна история за трудностите в бедния квартал - ще бъде полезен на партията. 

Юмо далеч не е се изказва толкова благосклонно за самия Бардела, с когото се разделят след спор за пари, което прави и изявленията му за младия политик не съвсем безпристрастни. Но днес той описва лидера на Национален сбор като продукт на чист PR.

“Той беше празна черупка. От гледна точка на съдържанието нямаше много”, казва медийният експерт.

Юмо казва, че месеци наред е работил върху това да накара Бардела да се отърси от скованата си стойка и да се усмихва по-естествено. “Трябваше да очовеча киборга. Работата ми беше да накарам хората, които иначе биха го намразили, да кажат: “Ха, за фашист той е мил!”.

Биографът Пиер-Стефан Форт е друг критик на г-н Бардела, който казва, че зад представителния образ се крие малко съдържание.

“Той е хамелеон. Приспособява се перфектно към заобикалящата го среда”, казва той. “И е хроничен опортюнист. В него няма идеология. Той е чиста стратегия. Той усеща накъде духа вятърът и влиза там отрано.”

Всъщност отъждествяването на Бардела с някой от различните крила или политически кланове на Национален сбор е невъзможно. По различно време той е бил в “социалното” крило, което се е фокусирало върху бедните и изграждането на социални условия, и в крилото на “идентичността”, което се е фокусирало върху расата и запазването на френската култура.

Но основно той върви там, където върви Марин Льо Пен. Подобно на нея и на партията като цяло, той има обща позиция, изградена около твърд отговор на престъпността и имиграцията, и е говорил за Франция, която е “потопена от мигранти”. Но по отношение на конкретните въпроси отговорите остават преднамерено мъгляви.

Не може да се отрече неговата популярност и сред жените, а той има усмивка и селфи за всяка фенка. 

За Льо Пен “лъвчето”, както го наричат френските медии, е огромно предимство и ѝ позволява да разшири обхвата на партията далеч отвъд традиционните ѝ социални категории. С навика си да използва TikTok Бардела очевидно се свързва с младите. Той редовно публикува кратки видеоклипове със себе си (които са подготвени професионално от медиен екип), интригувайки своите 1,3 милиона последователи.

Освен това той има добър рейтинг сред висшистите, пенсионерите и жителите на градовете - прослойки от обществото, които в миналото са били неустойчиви за Национален сбор.

Но въпросът все още не е получил отговор. Дали неговата привлекателност е просто резултат от брилянтна комуникация, или това е човек с нужните качества, за да управлява Франция?