Предстои най-празничното ежегодно събитие за българското вино, DiVino TOP 50 за 2023! На 24 февруари 2024, събота, за трета поредна година ще се проведе отворена дегустация на TOP 50 Най-добрите български вина, оценени и класирани от дегустационния екип на DiVino, заедно с церемония по награждаването на най-отличените сред тях.

DiVino TOP 50 има мисията да отличи най-добрите, да отдаде заслуженото на онези винопроизводители, които не пестят сили, интелект, умения и всеотдайност, за да издигат българското вино на световно ниво. Идеята на празничната дегустация-церемония е да насочи фокуса върху високата класа на българското вино и да отрази несъмнено положителното развитие във винарството и винената култура у нас през последните две десетилетия. Поставя се акцент и върху най-привлекателната страна на виното: способността му да предизвиква сетивата, да провокира размисъл, да доставя удоволствие, да сближава хората... Събитието DiVino TOP 50 събира съмишленици - хора, които уважават майсторите на виното и умеят да оценяват техните постижения. 


Присъстващите на дегустацията & церемония първи ще научат горещите новини кои са вината от TOP 10, кои са наградените вина във всяка от категориите и кое е българското вино #1 за 2023 г.!

Гостите ще имат единствената и ценна възможност да опитат, събрани заедно, всички великолепни български вина от DiVino TOP селекцията за 2023!

Зад щандовете с топ вината ще застанат в повечето случаи техните създатели, за да разкажат повече за историята и спецификите на своите вино-творби.
DiVino TOP 50 отново се провежда със съдействието на Mastercard – технологичната компания, която подкрепя развитието на качественото българско вино и подхода към устойчивост на винопроизводството, опазване на природата и развитие на селските райони. Много са инициативите, свързани с виното, които Mastercard подкрепя: DiVino.Taste, Международен ден на мавруда, а тази година за пръв път и българско участие на Slow Wine Fair в Болоня в края на февруари.

Събитието DiVino TOP 50  тази година ще продължи през целия следобед, от 14:00 до 20:00 часа. Мястото е ТОПЛОЦЕНТРАЛА в столичния Южен парк - арт сърцето на София, алтернативно място с неформална и предлазполагаща атмосфера.  

Церемонията за наградите на DiVino ще се проведе по време на дегустацията и успоредно с нея, от 15:00 до 18:00 ч., в две части.

Посетителите имат възможност и да закупят вина от TOP 50, благодарение на специално изградения магазин на нашите партньори от CasaVino.
Вече за 13-а година дегустационният екип на DiVino определя DiVino TOP 50 на българските вина на базата на редовни дегустации през годината, които отразяват качеството им и актуалната пазарна реалност във винения бранш у нас. Как се определят селекциите DiVino TOP 50, DiVino TOP 10 от лимитирани серии и всички победители в отделните категории, може да прочетете тук.