25 спектакъла ще бъдат представени в 31-то издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Той бе открит от кмета на Варна Иван Портних, Цветана Манева - председател на настоятелството на фондация "Виа Фест", проф. Николай Йорданов - директор на фестивала, Даниела Димова, директор на ТМПЦ и Веселина Михалкова – артистичен директор на ДТ „Стоян Бъчваров“. 

Фестивалната програма започна с постановката „Представление и половина“ на театър „Българска армия“, режисьор Стоян Радев. На финала екипът на фестивала изненада с торта и букети голямата актриса Пламена Гетова по повод нейния юбилей. Под бурните аплодисменти на публиката и колегите си тя получи и няколко стръка разсад за специален сорт домати за зеленчуковата си градина. 

По-късно на площад „Независимост“ последва уличният спектакъл „Пънк шоу пропан“ - с акробатични изпълнения и огнени ефекти.

Тази година 10-дневната програма е организирана в четири модула - основната програма с българска и с международна селекция, възобновената шоу кейс програма и паралелната програма.

Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна ще се представи с „Ботушът“ от Лило Петров в „The center” на 3-ти юни от 17.00 и от 20.30 часа, както и с „Юн Габриел Боркман“ от Хенрих Ибсен на 6-ти юни от 19 ч. на основна сцена. 

"Щастлив съм, че отново сме заедно, за да обявим началото на Международния театрален фестивал, защото лятото във Варна не може да започне без него. Благодаря на г-жа Манева, на проф. Йорданов, за постоянството и  класата, с които формират вкус към качественото театрално изкуство. Благодаря на всички актьори, режисьори, сценаристи, на всички, които са част от магията на този фестивал, разбира се - и на прекрасната варненска публика!", заяви при откриването кметът Иван Портних.

Фестивалът който се подкрепя финансово от Община Варна чрез Фонд "Култура". Цялата програма може да откриете ТУК.