Светия синод посочи шестимата достоизбираеми епископи, от които ще бъде избран новият сливенски митрополит. Сред тях обаче липсват имената на епископ Йеротей и епископ Михаил, които бяха двамата кандидати избрани от епархията и чийто избор бе касиран през месец март от Светия синод. Сливенската епархия бе оглавена временно от варненския митрополит Йоан и бе назначена ревизия, от която все още няма резултати.
Пред Дарик историкът и председател на сдружението „Православен зов” Атанас Орачев коментира, че изключването на епископите Йеротей и Михаил от листата с кандидати е преднамерено. По думите му това има за цел да осигури избирането на Знеполският епископ Арсений, който е приближен до пловдивския митрополит Николай

"Самата тази липса и отстраняването на двамата фаворита пред епархийските избиратели, които са 42 на брой, показва преднамереност. Това се направи без да се публикуват основанията. Разкрива се докрай целта на пловдивския митрополит Николай. Неговият кандидат е Арсений."

Орачев уточни, че изборът на сливенски митрополит е изключително важен, от една страна, заради предстоящия избор на нов патриарх, а от друга, защото сливенската епархия е от най-богатите в страната със своите 333 църкви и 9 манастира. 

"Новоизбраният сливенски митрополит ще определи 1 от тримата, между които ще се избере патриарха. Сливенската епархия е сред най-старите и е много богата. Има апетитни имоти по Черноморието и Странджа. БПЦ е отдавна в криза и е напът да катастрофира"

Той допълни:

"Изборът на патриарх решава няколко политически проблеми. Твърди се че има русофилска фракция и вселенска фракция. Това накъде ще отиде БПЦ зависи от бъдещия патриарх."

Подозренията му са, че Николай ще стане следващ патриарх.