Превръщане на улица „Охрид” в пешеходна с обособяване на  нови градски площади в двата й края. Това предлагат от сдружението “Пространствата на Варна / VarnaSpaces“.

Улица „Охрид” е единствената “споделена” улица в града (за пешеходци и автомобили), отчасти дори изцяло пешеходна. Наличието на сгради културни ценности, свободни и активни партери, зеленина и разнообразни открити пространства по протежението й, я превръщат в улица с потенциал за развитие на култура и градски живот, изтъкват от сдружението.

Като резултат от “опешеходяването”,  в двата края на улицата ще могат се обособят нови градски площади - “Охрид” от север и “Атанас Буров” от юг, подходящи за културни събития, прекарване на време на открито и безопасна игра на деца, предвижда проектът “Където Охрид среща Буров” . Партньори в него са сдружение “Таляна” и  The Edge R&BD.

Варна разполага с десетки обществени пространства, които имат потенциала да се превърнат в спретнати и активни притегателни точки (urban hotspots). Ако те бъдат активирани, промяната им ще подобри средата и качеството на живот на цели градски райони, смятат от „Пространствата на Варна”.

Те настояваха за превръщане на крайбрежната алея в пешеходна зона още преди областният управител да издаде заповед за ограничаване на автомобилното движение в района между Рибарския плаж и Втора буна. „Преди три седмици главната пешеходна ос на Варна порасна с 1 км. Вече има обща дължина от 2,7 км, което я прави най-дългата в България“, заявиха по този повод от сдружението, а в писмо до редакцията на Дарик оттам подчертават следното:

“Сдружението, заедно с други формални и неформални граждански организации, от няколко години подкрепя идеята за превръщането на крайбрежната алея на Варна в пешеходна зона. Заповедта на областния управител за ограничаване на автомобилното движение в района между Рибарски плаж и Втора буна дойде в правилния момент.”

Новините от Варна