В събота облачността ще е значителна, предимно висока, предаде БГНЕС. Привечер от югозапад ще се увеличава и вплътнява, но ще се задържи без валежи. Ще духа умерен, северно от планините – до силен и поривист южен вятър.

Минималните температури ще са между 7 и 12 градуса, а максималните ще са предимно между 19 и 24 градуса. В София минималната - около 7 градуса, а максималната ще е около 20 градуса.

Топлото и хубаво време продължава до средата на ноември

В неделя ще бъде предимно облачно и дъждовно на много места в страната, само в Източна България не се очакват валежи. Максималните температури ще се понижат и ще бъдат между 15 и 20 градуса, до 22 градуса в североизточните райони, за София 15 градуса. 

Както в петък Синоптичната комисия напомни, тази есен природата ни дарява с хубаво и топло време. Тази тенденция ще продължи в първата половина на ноември, показват средносрочните синоптични модели, разгледани днес на редовното заседание на Синопточната комисия.

След влошаване на времето в събота и неделя, когато южно от страната ще премине средиземноморски циклон, през идващата седмица отново ни очаква сравнително топло и предимно слънчево време - повече приличащо на октомврийско, отколкото на ноемврийско.

Климатични промени: Ледниците на Килиманджаро ще изчезнат до 2050 година

Още от понеделник, с изтеглянето на циклона на югоизток, времето ще се подобрява и до края на следващата седмица, а дори ислед това, ще бъде предимно слънечво и топло за първата десетдневка на ноември. 

Температурите се очаретава да бъдат с около 6 - 8 градуса над климатичната норма, което е необичайно топло. В сутрешните часове на места са възможни мъгли, главно в низините, котловинните полета и около реките.

Това хубаво есенно време, което продължава вече трета седмица, се дължи на мощен антициклон, който в следващите дни ще се разположи над почти цяла Европа и ще донесе топло есенно време над целия континент. Активните процеси ще са над крайния запад и крайния север на континента.

Необичайно топло време във Франция и Испания (снимки)

Това естествено означава по-малко енергия за отопление, по-малко ползване на природен газ, по-ниски енергийни сметки. Направо си е чист късмет, толкова дълбоко в есента, да имаме толкова меко време. 

Но природата може и да си вземе лихвата за това. В тази посока е развитиета на времето след 16-17 ноември. И сега с внимание:

Синпотичните модели показват, че около 16-и ноември от североизток над Източна Европа и Балканите ще се спусне много студен арктически въздух от района на Карско и Баренцово море, който вероятно ще достигне до нашата страна. Ако това се случи, а тъй като периодът е далеч напред, е възможно и да не се случи, но ако се случи, в рамките на 24 часа можем да се озовем в истинска зима. Моделите показват развитието на черноморски циклон и свързаните с него валежи от сняг над Източна България и Добруджа.

Доклад: Изменението на климата застрашава глобалното здраве

Казано кратко: възможно е да видим обилен сняг, снежна покривка и виелици в периода след 16-и ноември. Това е смела прогноза, по-скоро тенденция, вероятността да стане точно така, е малка, но съществува.

Тази малка вероятност показва, че след средата на ноември зимата може да започне със студ и сняг.

Но дотогава ни чакат хубави есенни дни, с меки дневни температури и липса на валежи - това е проблем, защото есента е суха.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм