"България и Румъния трябва да бъдат приети час по-скоро в Шенген по суша". Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на втория ден от конгреса на Европейската народна партия в Букурещ.

През декември м.г. беше постигнато политическо споразумение за разширяване на Шенгенското пространството с Румъния и България с въздушни и морски граници от март т.г.

Днес Борисов призна, че за последните няколко години българската граница не е успявала да осигури необходимата степен на надеждност: 

"Само на 60 км от тази зала е "Дунав мост", където с километри стои опашка от тирове. Мисля, че колегите от Австрия за 30-40 минути могат да отидат и да видят каква екологична, антизелена среда съществува там. Защото стотици хора, шофьорите на тирове, прекарват с денонощия. Това не е 21-ви век! Това не е начинът, по който трябва да работи Европа. Мисля, че каквито и избори, каквито и вътрешнополитически проблеми да има една държава, тя не трябва да ги решава чрез другите. Канцлерът на Австрия го уважавам много и днес ще се видя с него. И мога да му обещая, защото, и вие сте прави, няколко години българската граница не беше надеждна граница на Европейския съюз, но преди три години имахме нулева миграция. Обещавам, че ще направим и правим в момента така, че Австрия, австрийците, европейците, да бъдат сигурни в нашата шенгенска граница".

Председателят на ГЕРБ подчерта, че България е направила всичко необходимо, за да изпълни всички условия за членство.

По думите му нито нашата държава, нито Румъния заслужават на мостовете с денонощие да стоят живи хора: "Оставете стоките, товарите, загубите, нали всички сме зелени вече. Това е екологична катастрофа - това са работещи двигатели с денонощия, и без санитарни възли, ако щете".

По-рано и председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер, че иска да види България и Румъния в Шенген възможно най-бързо.

Борисов днес коментира още и военната помощ за Украйна, като изтъкна, че България е дала повече оръжие на Киев, отголкото други държави с много по-големи възможности.

"Макар и колебливо правителство, но много силен парламент, България може да каже, че е дала и помогнала на Украйна много повече от големите и богати държави в Европа. С боеприпаси, точно такива, каквито им трябват. С бронетранспортьори, с танкове, с артилерия, с всичко, което българският Парламент реши и изпрати за Украйна. И плюсът на това въоръжение е, че то директно отива на фронта, тъй като украинските войници офицери точно такова оръжие боравят. Така че - мога от името на България, че при тая кръвопролитна, абсолютно гадна война, България направи повече от много, много държави с по-големи възможности", обяви със задоволство Борисов. 

Той отбеляза, че България се е диверсифицирала от руския газ, от руския петрол, от руското ядрено гориво, като уточни, че е стартирало строителство на две ядрени мощности на новите реактори на "Уестингхаус". "Днес със самочувствие мога да кажа, че се справяме добре", каза той.

В изявлението си пред ЕНП Борисов "призова" в ситуацията на войни за "силен председател на Европейската комисия, силен председател на Европейския парламент".

"И тези две железни дами мисля, че могат да се справят. Днес трябва да гласуваме за една от тях и ако се справим добре по време на евроизборите, ще имаме пак и двете места. Нашата делегация на ГЕРБ и СДС ще даде всичките си гласове за Урсула фон дер Лайен. Обещавам да проведем такава кампания, че и с максимум евродепутати след това да можем в Европейския парламент да го защитим", обясни Борисов. Той добави, че в последните години председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е човекът, който е направил изключително много.