Традиционния за селото Празник на ябълковската пуска организират от 18 ч. днес там, съобщават от община Димитровград.


Местни майстори в кулинарията ще представят своите продукти, приготвени по стари семейни рецепти, предавани от поколение на поколение. Пуската се прави от свинско месо през зимата, изсушава се и се съхранява в пепел до жътва, разказват организаторите. В Ябълково твърдят, че в тяхното село „зреят“ най-вкусните и добри пуски.

 
Тричленно жури ще определи победителите в кулинарната надпревара за тази година, като са предвидени награди за класираните на  1, 2 и 3 място. Специален приз ще бъде връчен и за най-оригинална презентация на деликатеса. Председател  на комисията ще е чл. кор. проф. Стефан Драгоев, ръководител на катедра „Технология на месото и рибата“ в Технологичен факултет на УХТ-Пловдив.


В съпътстващата концертна програма  ще участват групата за народни хора „Алма“ и фолклорната към местното читалище „Христо Ботев 1871“, както и  гостуващи състави от други села от и извън община Димитровград. 


Организатори на празника са НЧ „Христо Ботев 1871“ и Община Димитровград.