Празничен концерт, организиран от Фолклорен състав „Луди-млади“ се състоя на 3-ти март пред Панорама "Плевенска епопея-1877". Събитието беше част от програмата по тържественото отбелязване на 146 г. от Освобождението на България от Османско робство и събра стотици родолюбиви граждани в пространството около Панорама "Плевенска епопея-1877". 

Откриването направи заместник кметът на Община Плевен Елина Димитрова в присъствието на председателя на Общински съвет - Плевен доц. д-р Иван Малкодански, както и общински съветници от различни политически партии и коалиции.

В началото с едноминутно мълчание и химна на Р България беше отдадена почит към загиналите по време на сраженията за Освобождението.

Преди концертната програма думи по повод Националния празник на България произнесе Румен Петков - бивш кмет на Плевен и лидер на ПП АБВ.

„Не случайно на 10-ти декември 1877 г., патриархът Иван Вазов възкликва: Плевен падна, ден велик… На тази „Мъртва долина", ние трябва да свеждаме с достойнство и самочувствие глави, пред нашите освободители, но и пред великите българи, които 500 години съхраниха нашата вяра, православие и човешкото ни славянско достойнство“.

Петков каза, че днес българите трябва да си зададат въпроса, дали са по-свободни, по-достойни, по-силни, по-благодарни ли сме към нашите герои и нашите освободители.

„Днес трябва всеки за себе си да може да каже „аз съм българин“ – с цялата гордост и самочувствие на града с най-много жертви, но с най-голям принос за свободна, нова и развиваща се православна България. Честит празник!“.

Георг Спартански, кмет на Плевен 2015 - 2023 г. каза:

„Ако го нямаше Плевен, нямаше да има и Шипка. Днес е време да не се страхуваме, да назоваваме фактите с истинските им имена. Време, когато еднодневки – политици ни насаждат омраза към братски славянски народ заради евтина политическа, лична и партийна изгода и се опитват да изтрият от паметта на българския народ паметта за тези героични събития от преди близо 150 години.

Техните опити са обречени на неуспех, защото ние помним и се гордеем с фактите от нашата история, и знаем, че не друг, а Многонационалната армия на цар Александър Втори освободи България от петвековно турско робство.

Красимир Каракачанов - председател на ВМРО и бивш министър на отбраната:

“Днес много новоизлюпени политици, псевдоевроатлантици и всякакви други „фили“ и „фоби“ отричат трети март. И го правят не заради величието на този ден и саможертвата на българите, които 500 г. се бориха, възставаха, бяха клани, разселвани и претопявани от поробителя.

Отричат го заради конюнктурата в днешния политически момент, че светът отново е разделен и Русия е държавата, чиято армия освободи България от турското робство.

Каракачанов добави: „И тази конюнктура ще премине. Не за пръв път лакеи се опитват да премахват нашите национални символи и да изтриват нашата национална памет. Ние живеем в България и уважаваме нашите празници. Който не ги харесва – свят голям, пътища много – нали са граждани на света“.

Сред гостите беше и Файна Усова, втори секретар на Руското посолство у нас.

В програмата на концерта се включиха съставите на: Хип-хоп училище „Плевен“ към Народно читалище „Извор“, Детско-юношески фолклорен ансамбъл/ДЮФА/ „Нашенчета“ към Центъра за работа с деца/ЦРД/ в Плевен.

Участваха и перкусионен ансамбъл „Акцент“ и гайдарски състав към Националното училище по изкуствата/НУИ/ „Панайот Пипков“, Трио „Сияние“ към Великотърновския университет/ВТУ/ „Св. Св. Кирил и Методий“ и народната певица Анна Борисова.

Сред участниците бяха и членове Дружество „Традиция“ – „Васил Ганчев - Плевналията“ както и на мото клуб „Нощни вълци“.