Правосланата църква почита Архангелова задушница - последната за годината. Тя се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден. Подготовката за деня трябва да се извърши вечерта преди Задушница. Според обичаите се препоръчва да се почисти къщата в петък, след което да се събере цялото семейство на масата.
В деня на Архангелова задушница се почита паметта на починалите. По традиция се ходи на църква и на гробища. Ако гробът не е бил почистен предната събота, тогава се почиства на Архангелова задушница. Извършва се обичай, известен като премиливане с вино. Задължително е първата глътка вино да се изсипе на земята, тя не трябва да се пие. След това найк-възрастната жена прелива гроба с вино, като прави 3 кръга по посока на часовниката стрелка. Задължително се започва от мястото, където е главата на покойника към краката му.
Също така на гроба се пали свещ и тамян. Пламъкът на свеща символизира безсмъртието на душата, а тамянът е символ на очистването от греховете. Задължително на гроба се носят цветя. Те символизират добродетелите на покойника.
На гробището задължително се носят подавки от храна - те включват варено жито, обредни питки, кекс или други тестени десерти, плодове. Може да се раздаде и месо. Задължително в подавките трябва да се сложи и любимата храна на покойника. Храната се раздава на близки, познати, както и на напълно непознати хора на гробището. Подавката се приема с думите: "Бог да прости".
Столичната община организира допълнителен градски транспорт за Задушница