14 души от доброволното формирование на Община Варна са в готовност да заминат за пострадалите от земетресенията райони на Турция, за да се включат в спасителните екипи. Това обяви кметът на Варна Иван Портних. Той уточни, че при заявка от страна на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" доброволците могат да тръгнат веднага.

По-рано днес от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" съобщиха, че 10 пожарникари от Варна са в готовност да заминат за Турция, за да помагат на пострадалите от земетресението. Те ще разполагат с лични предпазни средства, но засега не са снабдени с термокамера. 

От днес Община Варна отваря пункт за събиране на дарения за пострадалите от бедствието в южната ни съседка. Пунктът се намира в Двореца на културата и спорта ( вход 6 откъм паркинга) и ще работи без почивен ден, от 8.00  до 19.00 часа. Ако има желаещи след този час, те няма да бъдат връщани.  

Към момента са необходими връхни топли дрехи и завивки, по възможност нови или запазени чисти, посочи Портних. Той разкри,че първата партида от материални дарения, събрани от БЧК във Варна, ще потегли към пострадалите райони в събота, 11 февруари.

„Варненци винаги са били съпричастни и затова вярвам, че отново ще отворим сърцата си и ще подкрепим активно бедстващите хора”, коментира кметът на Варна.