Служители на пожарната в Търговище са помагали през цялата нощ на закъсали в преспите хора и автомобили, съобщиха от ОД на МВР.

Двама мъже, водачи на снегопочистваща техника, заседнали в преспите в близост до хижа в село Момино, Търговищко. Те били извозени от пожарникарите.

Друг екип на службата е помогнал за временното евакуиране на хора, пътували в автобус на търговищка фирма, който е затънал в преспите в близост до село Вардун. Освен автобуса, в същите навявания затънали и още 5 автомобила. В тях пътували и 3 деца.

Всички пътуващи са били транспортирани със специализирана техника до най-близките села Пролаз и Долно Новково, където били настанени за през нощта.

Пожарникарите от Търговище са изтеглили и товарен автомобил, който закъсал в новообразувала се пряспа на улица в Търговище.

Общинската пътна режа в Търговище вече е проходима, но при тежки зимни условия. Пътищата са почистени и се разширяват. Все още има проблеми в посока Давидово, където снощи бяха блокирани няколко автомобила. Пътуващите в тях са нощували в селото. В кметството във Вардун са били приютени други 7 човека, закъсали с колите си в тази посока.

От Агенция Пътна инфраструктура съобщават, че движението по второкласна пътна мрежа в област Търговище е разрешено за моторни превозни средства до 12 т само с вериги. 

Пътят Търговище-Разград е затворен за всички МПС поради навявания.  Осигурен е обходен маршрут през селата Бряг и Съединение.

Поради навявания затворени са и пътищата между селата Вадрун-Долно Новково и Буховци – Острец.