Шест дни след началото на пожарите в югозападната част на Франция, Жиронда, те изглеждат неудържими, а пламъците достигат височина от 100 метра и обхващат над 14 000 хектара горски площи, съобщиха властите. Това предаде БГНЕС.

Смъртоносни горски пожари в южна Европа

Шарл Лафуркад, отговарящ за гасенето на пожарите в Ландира, заяви, че ситуацията е "много неблагоприятна" поради силните ветрове и горещите вълни.

Метеорологичната служба обяви червена тревога за горещи вълни в Жиронда, като се очаква максималните температури да достигнат до 44 градуса по Целзий в някои части.

700 пожарникари се борят с пожар в Южна Франция

Според местните пожарни и спасителни служби пожарникарите се борят да овладеят пламъците, достигащи 100 метра височина, и ситуацията вероятно ще продължи още няколко дни.

За да се предотвратят наранявания на местните жители, ще бъдат извършени допълнителни 3500 евакуации от общините Будос, Балзак и Ландирас, съобщиха властите. От миналия вторник досега вече са евакуирани близо 20 000 души.

Двата пожара са причинили огромни екологични щети, като са изпепелили над 14 000 хектара борове: 9 800 хектара в Ландирас и 4 200 хектара в Ла Тесте дьо Бух, съобщи анадолската агенция. В неделя пламъците в Тесте дьо Бух достигнаха до горите, прилежащи към крайбрежието на плажа Бискарос.

Общо 1700 пожарникари са ангажирани на място, подпомагани от девет самолета - водни бомбардировачи, се казва в изявление на префектура Жиронд. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм