Голям пожар е унищожил къща в пазарджишкото село Ивайло, в която живеят млади родители с момиченце на годинка и 5 месеца, както и възрастна жена. Домът им е в неизползваемо състояние, а кметството на селото организира кампания в подкрепа на пострадалите и отправи апел всеки да помогне според възможностите си.

Сградата пламва посреднощ в неделя и е цяло чудо, че хората усещат навреме опасността и успяват да се спасят. Майката и детенцето, както и възрастната жена, са невредими, бащата има изгаряния, но е на домашно лечение и в стабилно състояние. Всички обаче в момента имат само дрехите на гърба си - изгорели са всичките им лични вещи, покъщнина, уреди, мебели. В къщата има само обгорели подове и стени, разказа кметицата на Ивайло Снежанка Янкова.

Още в деня след инцидента е организирана кампания в помощ на пострадалото семейство. Финансовото им положение и допреди фаталния за дома им ден не било никак добро. Жената съвсем наскоро се върнала на работа, като се принудила да прекъсне майчинството си. Съпругът ѝ пък преди време претърпял катастрофа и също наскоро започнал работа след възстановяванета на травмите. Въпреки това двамата са изключително скромни хора и в началото се срамували да потърсят помощ.Техни близки обаче ги убедили, че в такъв момент не могат да се справят самички с всички трудности, разказват хора от Ивайло.

Снежанка Янкова пък изказва благодарности на институциите, които са уверили, че ще окажат помощ - Община Пазарджик, "Социално подпомагане". Както и на десетките хора, предлагащи подкрепа с пари, мебели, уреди, количка за детенцето, дрехи. Кметицата допълва, че сега е най-спешно да се направи основен ремонт на къщата, за да могат пострадалите да живеят в нея. Трябва да се подменят подовите настилки, да се възстановят стените и таваните, да се постави нова дограма, да се осигурят най-необходимите мебели, домакински уреди, посуда, вещи.

Който иска да съдейства, може да се свърже с кметицата на Ивайло Снежанка Янкова на тел. 0884 330 711.

Ето и банковата сметка, по която може да се превеждат дарения за пострадалото семейство:

KBC Bank

IBAN BG03RZBB91551009262805

BIC RZBBBGSF

Гергана Кръстева Козарска