Синоптичната комисия заседава в разширен състав. Гост днес е климатологът Симеон Матев, който е поканен, за да запознае феновете на комисията с  изследване за температурните аномалии през април в световен мащаб. Според данните този април е с няколко десети от градуса по-топъл от периода 1980 - 2000 година. 

Слънчево с летни температури

Това е очаквано според Матев. Защото е очаквано при слабото затопляне на приземната атмосфера, което се наблюдава в последните десетилетия.

Но, разказва Матев, в района на София такова затопляне не се наблюдава през изминалия април. 

Захлаждането в средата на следващата седмица. Температури с до 6 градуса по-ниски от обичайните. ClimateReanalayzer

Той описа и характера на времето в следващите дни. Май ще покаже най-накрая истинското си лице, защото се създават условия за повече валежи и гръмотевична дейност.

Остава предимно слънчево, температурите между 22 и 27 градуса

Как изглеждат дните до края на другата седмица?

Още в събота ще започне промяна, като почти над цялата страна, ще се създадат условия за развитие на мощна купесто-дъждовна облачност и главно в следобедните часове ще се развиват гръмотевични бури, по-активни над планинските райони на Западна и Южна България. На места са възможни и градушки.

Всички, които смятат да бъдат в планинските райони на страната, трябва да имат едно на ум, че времето може бързо и съществено да се промени към типична лятна гръмотевична буря.

В неделя тези процеси ще продължат, но по-активни ще са те над Централна и Източна България, както и в планините.

В началото на новата седмица, в понеделник, също се очакват гръмотевични бури на места, във вторник за малко ще има известна пауза, а в нощта срещу сряда и в сряда от североизток над страната ще премина студен атмосферен фронт и тогава валежите и гръмотевичните бури ще се активизират. Възможни са интезнзивни валежи и градушки.

Ако преминаването на студения фронт е през нощта срещу сряда, вероятността за градушки ще е по-малка, но ако това се случи през деня, вероятността се увеличава. 

Във втората половина на следващата седмица времето се очартава по-стабилно с възможност за по-малко валежи, на по-малко места.

Що с отнася до температурите, те са вече достатъчно високи, като на места в страната достигат и надхвърлят 30 градуса. През следващата седмица особено в сряда и четвъртък ще се понижат с няколко градуса, заради нахлуването на по-хладни въздушни маси, в перспектива отново ще се стабилизират на обичайните за това време на годината нива.

В по-далечена перспектива, около 23 - 24 май, вероятно ще видим нова порция по-съществени валежи и бури.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм