Повече от месец продължават протестите на жителите на столичния квартал „Мусагеница“ срещу евентуален строеж и отсичането на дървета в района. Всяка делнична вечер хората блокират кръстовището на бул. "Г. М. Димитров" и "Драган Цанков".

Снимка: Тодор Пантилеев, Дарик радио

В четвъртък сутрин за пореден път те протестираха и пред СО. Недоволството им е срещу Столичната община, която е продала терена, а върху него е планирано строителство.

Жители на „Мусагеница“ протестираха пред СО срещу унищожаването на зелени площи

Председателят на СОС Георги Георгиев предложи да бъде сформирана работна група, която да търси решение на проблема. По думите му, то обаче трябва да е законосъобразно, а не популистко, за да не бъде осъдена общината да плаща милиони левове обезщетение.

Снимка: Тодор Пантилеев, Дарик радио

Растителността, която ще бъде унищожена при евентуален строеж ще е в пъти повече от тази, която е отразена в оценката на ландшафтния инженер, заяви една от протестиращите – Албена Ангелова. 

Александър Градинаров живее в Дървеница, но е дошъл да подкрепи хората от съседния квартал Мусагеница. По думите на друг протестиращ – Владимир Кушовалиев, част от медиите разпространяват невярна информация и отразяват протеста тенденциозно.

Срещу застрояването: Жители на “Мусагеница“ блокират ключово кръстовище

Очевидно е, че нараства напрежението в квартал „Мусагеница“, каза председателят на СОС в началото на днешната сесия и предложи да бъде сформирана работна група, която да търси решение на проблема.

Снимка: Тодор Пантилеев, Дарик радио

По думите на Георгиев предложенията трябва да са съобразени със закона, а не популистки и да бъде намерен правилният баланс.

Все още не е ясно обаче дали в работната група ще бъдат поканени да участват и представители на протестиращите, сред които също има юристи.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм