На днешния 19 октомври отбелязваме Международния ден за борба с рака на гърдата. Към 1 януари 2023-а година, в Комплексния онкологичен център в Русе са регистрирани 2022 пациенти с рак на млечната жлеза. За сравнение през 2022 година те са 2 267. А през 2021 година – 2 269.

Повече от половината новозаболели разбират за заболяването още в първи или втори стадий от развитието на болестта. Това дава възможност на пациентите да предприемат мерки навреме и да се подложат на адекватно лечение. Стотици хора разчитат на ранната диагностика, уточнява управителят на Комплексния онкологичен център в Русе д-р Камен Кожухаров и припомня, че страхът от Ковид-19 не бива да пречи на ежегодната профилактика на всяка жена.

По повод днешния ден, повече от 200 розови лентички ще бъдат раздадени в онкодиспансера в Русе, в знак на съпричастност към страдащите от коварното заболяване. 

В началото на 2021 г. Световната здравна организация обяви рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване сред населението на планетата. Една от основните причини за това е, че в по-голямата част от случаите се диагностицира в късен стадий, когато шансовете за ефективно лечение са малки.

Важно е да се знае, че когато е открито навреме, заболяването може да бъде лекувано успешно. Обезпокоителни симптоми са: промени в текстурата на кожата на засегнатите зони; „портокалова кожа“ или неравности; секреция от зърната, която може да варира по цвят; промени в лимфните възли на подмишниците или подуване около ключицата; болка в гърдите; хлътване или друга промяна на зърната; зачервяване, полилавяване или синкав оттенък в областта на гърдите; подуване на гърдите или на част от тях и др.

На 19 октомври отбелязваме и Деня на българския лекар. Това не е професия! Това е призвание, за някои дори начин на живот! Пожелавам на всички колеги здраве, сили, търпение и професионални успехи! 

Честит празник!
Д-р Камен Кожухаров