Окръжна прокуратура – Варна привлече към наказателна отговорност кмета на варненското село Старо Оряхово. 34-годишнит Петър Тинев  е обвинен в участие в организирана престъпна група, действала с цел набавяне на имотни облаги, и за осъществена принуда, съобщиха от прокуратурата.

Арестуваха кмета на Старо Оряхово

Заедно с Тинев, в качеството на обвиняеми за участие в организирана престъпна група са привлечени и други двама мъже – Д.Т. на 59 години и М.Р. на 67 години.

Престъпните деяния са извършвани в периода от началото на 2019 година до края на 2023 година в село Старо Оряхово.

Чрез свързани търговски дружества тримата поставили под контрол почти всяка икономическа активност в района – ресторанти, вендинг машини, предоставянето на бързи кредити срещу лихва, строителство и изпълнение на проекти. Контролирани от обвиняемите хора с нисък социален статус са собственици и управители на някои от дружествата, а други били принуждавани да теглят потребителски кредити, фактически усвоявани от организаторите на сговора. В хода на провежданата оперативно-издирвателна дейност са събрани данни, че спрямо тях са налагани отношения на страх и подчинение, принуда, унижения и физическо насилие, уточниха от МВР.

При извършените действия по разследването на територията на с. Старо Оряхово и в град Варна са претърсени 3 адреса, иззети са 6 мобилни телефона, различна валута на стойност около 80 000 лева, огнестрелно оръжие, техника и документи, които имат отношение към осъществяваната дейност.

Тримата обвиняеми са задържани за 72 часа. От прокуратурата ще искат от съда налагане на постоянен арест.

Работата по доказване и документиране на престъпленията продължава.