Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и фаворит за спечелване на републиканската президентска номинация за изборите през 2024 г. беше обвинен за извършено престъпление за трети път в рамките на четири месеца, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Този път обвиненията бяха повдигнати във връзка с усилията му да осуети изхода от изборите за президент на САЩ през 2020 г., спечелени от демократа Джо Байдън.

Обвиненията произтичат от разследването, проведено под надзора на специалния прокурор Джак Смит по твърденията, че Тръмп се е опитал да преобърне резултата от изборите за президент през 2020 г.

Малко преди да бъде обявено новото обвинение, Тръмп заяви в социалната си мрежа "Трут сошъл", че е чул, че го грозят нови обвинения. "Чух, че извратеният Джак Смит, за да попречи на


президентските избори през 2024 г., ще издаде още един фалшив обвинителен акт срещу вашия любим президент", написа той в социалната мрежа.

Официални представители са свидетелствали в хода на разследването, че Тръмп им е оказал натиск въз основа на фалшиви твърдения за масови измами при гласуването през 2020 г. Поддръжниците на републиканеца нападнаха Конгреса на САЩ на 6 януари 2021 г. в опит да попречат на законодателите да удостоверят победата на Байдън.

На 18 юли Тръмп заяви, че е получил писмо от Смит, в което му казва, че е обект на разследване във връзка с атаката от 6 януари 2021 г. във Вашингтон.

Тръмп определя всичко това като лов на вещици, насочен срещу него.

Сега бившият президент е обвинен по четири пункта и е призован да се яви във федерален съд във Вашингтон съда на 3 август. Обвиненията включват заговор срещу американската държава и възпрепятстване на официална процедура.

Заедно с Тръмп са обвинени още шестима негови съратници, но имената им не се назовават сега. Те са дефинирани на този етап като участници в заговор срещу американската държава.

През юни Тръмп бе обвинен от федерално голямо жури в Маями, свикано от специалния съветник Джак Смит, по 37 пункта за неправомерно и незаконно задържане на класифицирани правителствени документи след напускането на президентския пост през 2021 г. и за възпрепятстване на правосъдието. Прокурорите го обвиниха, че е рискувал някои от най-чувствителните тайни на националната сигурност на САЩ да излязат наяве и да попаднат в неподходящи ръце.

Миналия четвъртък прокурорите добавиха още три наказателни обвинения срещу Тръмп по този случая, с което общият им брой достигна 40, обвинявайки го в нареждане на служители да изтрият видеозаписи.

Първи обвинения срещу Тръмп бяха повдигнати през март, когато голямото жури, свикано от окръжния прокурор на Манхатън, го обвини по 34 пункта. През април Тръмп пледира невинен по тези обвинения за фалшифициране на бизнес документация, свързана с плащането на сума на порно звездата Сторми Даниълс, за да се купи мълчанието й преди изборите през 2016 г. за предполагаема нейна сексуална връзка с милиардера републиканец. Тръмп отрича да е имал такива отношения с Даниълс.

77-годишният Тръмп в миналото е показал способност да оцелява след правни проблеми, политически противоречия и спорно поведение, които биха могли да нанесат сериозен удар на други политици. Много републиканци сега се обединиха зад Тръмп, представяйки обвиненията срещу него като преследване с цел да се попречи на неговата предизборна кампания и като заговор на демократите да го унищожат политически. Стратези заявиха, че обвиненията да могат да помогнат на Тръмп да затвърди подкрепата в своята електорална база и да спечели битката за президентската номинация на републиканците. Но когато се стигне до самия президентски вот, Тръмп ще има трудната задача да спечели на своя страна и по-скептично настроените умерени републиканци и независимите избиратели.

А междувременно съдебните му неволи може да се увеличават още повече. Тръмп е разследван и от окръжен прокурор в щата Джорджия във връзка с обвинения, че се е опитал да отмени загубата си на изборите през 2020 г. в този щат.

Съдебно жури в Манхатън реши през май по граждански иск, че Тръмп трябва да плати 5 милиона долара обезщетение за сексуално насилие над бившата журналистка и писателка Елизабет Джийн Карол, извършено през 90-те години на миналия век. Компанията на Тръмп за недвижими имоти беше осъдена през 2022 г. в Манхатън за данъчни измами, въпреки че той лично не бе обвинен по това дело, припомня Ройтерс.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм