Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е изправен пред ново правно предизвикателство - този път от правителството, което ръководеше, с обвинения за незаконно задържане на класифицирани документи и други обвинения, които се очаква да бъдат повдигнати следващата седмица във федералния съд в Маями, предаде Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън се спъна и падна на събитие в Колорадо (видео)

Обвинението срещу бившия президент на САЩ по федерални престъпления е безпрецедентно в американската история, случай, който става още по-необичаен от факта, че Тръмп е и фаворит на своята партия за номинацията на републиканците за президент през следващата година.

Тръмп е изправен пред седем криминални обвинения, свързани с отношението му към чувствителни правителствени материали, които е взел със себе си, напускайки Белия дом през януари 2021 г., според източник, запознат с въпроса.

„Караше ме да работя гола“: Бившият адвокат на Тръмп е обвинен в сексуален тормоз

Разследващите иззеха около 13 000 документа от имението на Тръмп Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, преди близо година. Сто бяха маркирани като класифицирани, въпреки че един от адвокатите на Тръмп преди това каза, че всички записи с класифицирани маркировки са били върнати на правителството.

По-рано Тръмп обясни, че е разсекретил тези документи, докато е бил президент, но адвокатите му отказаха да представят този аргумент в съдебните документи.

Тръмп обжалва присъдата си по делото за сексуално насилие

"Аз съм невинен човек" написа Тръмп в своята платформа Truth Social в четвъртък, след като обяви, че е обвинен.

Адвокатът на Тръмп Джим Трусти каза пред CNN, че обвиненията включват заговор, фалшиви изявления, възпрепятстване на правосъдието и незаконно съхраняване на секретни документи съгласно Закона за шпионажа. Той каза, че очаква да види обвинителния документ до вторник, когато Тръмп трябва да се яви в съда.

Осъдиха Доналд Тръмп за сексуално посегателство

Тръмп е първият настоящ или бивш президент, изправен пред наказателни обвинения.

Това е второто наказателно дело за Тръмп, който в момента е водещ кандидат за републиканската номинация за президентските избори през 2024 г. Той трябва да бъде изправен пред съда в Ню Йорк следващия март по държавно дело, произтичащо от плащане на тайни пари на порнозвезда.

“Това е Марла”. Тръмп сбъркал писателката, обвинила го в изнасилване, с бившата си съпруга

Съдебните неволи на Тръмп не са накърнили популярността му сред републиканските гласоподаватели, според проучване на Ройтерс. Основните му съперници досега се наредиха зад него, за да критикуват случая като политически мотивиран.

Тръмп беше президент от 2017 г. до 2021 г. и показа необичайна способност да издържа на противоречия, които биха могли да торпилират други политици. Той описва себе си като жертва на лов на вещици и обвинява Министерството на правосъдието в пристрастия.

„Тръмп ме изнасили“. Писателка даде подробни показания по време на граждански процес

Специалният прокурор Джак Смит, който ръководи разследването, води и второ наказателно разследване на усилията на Тръмп и неговите съюзници да отменят загубата си на изборите през 2020 г. от президента Джо Байдън, демократ.

Той получи известна степен на независимост от ръководството на Министерството на правосъдието, за да преследва политически чувствителните случаи.

Джо Байдън ще се кандидатира за втори мандат като президент на САЩ (видео)

Тръмп е изправен и пред отделно наказателно разследване в Джорджия, свързано с опити да отмени загубата си от Байдън в този щат.

Смит свика съдебни заседатели както във Вашингтон, така и в Маями, за да изслуша доказателства, но избра да заведе делото в политически конкурентния щат Флорида, а не в столицата на САЩ, където всяко жури вероятно ще бъде силно демократично.

Тръмп не е единственият висш държавен служител, който привлича вниманието за запазването на секретни документи.

Байдън: Ще научите много скоро плановете ми за явяване на изборите

Адвокатите на Байдън и на тогавашния вицепрезидент на Тръмп, Майк Пенс, казаха, че Министерството на правосъдието проучва тяхното боравене с чувствителни документи, които са запазили след напускането на поста.

Документите на Байдън датират от неговия мандат в Сената на САЩ и като вицепрезидент. Министерството на правосъдието приключи миналата седмица разследването си срещу Пенс, без да повдигне никакви обвинения.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм