Президентът на САЩ Джо Байдън се спъна и падна, докато раздаваше дипломи на церемония по дипломирането на Академията на военновъздушните сили на САЩ в Колорадо.

Байдън е най-възрастният действащ президент на нацията (на 80 години). Помогнаха му да се изправи и изглеждаше невредим.

Президентът беше прав около час и половина, за да се ръкува с всеки от 921-те завършващи кадети.

„Ние плащаме сметките си“: Байдън уверен за предотвратяването на фалит

Имаше торба с пясък на сцената, докато той се ръкуваше“, написа Бен Лаболт в Twitter след падането в четвъртък.

Получих чувал с пясък“, пошегува се усмихнатият президент пред репортери, когато пристигна обратно в Белия дом същата вечер.

Репортерът добави, че президентът не е отговарял на въпроси, когато се е върнал в самолета си.

Заради отсъствието на Байдън: Срещата на върха на Четворката няма да се състои

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи, че Байдън се чувства „напълно добре“ и се е качил на самолета с „широка усмивка“.

Критиците казват, че Байдън е твърде възрастен, за да се кандидатира за втори президентски мандат.

Последните проучвания показват, че мнозинството от гласоподавателите в САЩ са загрижени за напредналата му възраст. Той ще бъде на 82 в началото на втори мандат, ако спечели.

Джо Байдън се подигра с бизнес уменията на Мъск

Това падане, в допълнение към предишните препъвания от велосипеда му и по пътя нагоре по стълбите на Air Force One, може да добави към тези опасения.

Бившият президент Доналд Тръмп, фаворитът на Републиканската партия, който ще се изправи срещу Байдън на изборите за Белия дом през 2024 г., реагира на инцидента от предизборно събитие в Айова, като каза, че „цялата работа е лудост“.

Как се казва Джо Байдън и как се става правителство

Надявам се, че не е пострадал“, каза 76-годишният Тръмп.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, друг претендент за републиканската номинация през 2024 г., също реагира на падането по време на предизборно събитие в Ню Хемпшир:

Надяваме се и пожелаваме на Джо Байдън бързо възстановяване от всички наранявания, които може да е получил, но също така желаем на Съединените американски щати бързо възстановяване от нараняванията, които претърпяха заради Джо Байдън и неговата политика.

Джо Байдън ще се кандидатира за втори мандат като президент на САЩ (видео)

Последният физически преглед на президента Байдън се проведе през февруари.

Лекарят на Белия дом д-р Кевин О'Конър написа тогава: "Президентът остава годен за служба и изпълнява напълно всичките си отговорности без никакви изключения."

Д-р О'Конър добави, че Байдън ходи със „скована походка“, до голяма степен причинена от износване на гръбначния му стълб и увреждане на нервите в краката му, но че състоянието му е непроменено от предишен медицински преглед през ноември 2021 г.

Байдън: Ще научите много скоро плановете ми за явяване на изборите

Байдън едва ли е първият главнокомандващ, който губи опора пред камерите.

Президентът Барак Обама се спъна, докато се качваше по стълбите на събитие през 2012 г., докато президентът Джералд Форд падна по стълбите на Air Force One през 1975 г.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм