Пощенска банка, лидер на пазара на финансови услуги, получи високо признание, след като ѝ бе присъден дългосрочен депозитен рейтинг Baa3 от международната рейтингова агенция Moody's (Moody's Investors Service). Перспективата на дългосрочния депозитен рейтинг е положителна. В същото време рейтинговата агенция - една от трите най-големи в света, присъди на Пощенска банка Baa2 дългосрочен рейтинг за Риск от контрагента (Counterparty Risk Ratings, CRR).

Стабилната капитализация, силната повтаряща се рентабилност и нарастваща депозитна база на Пощенска банка са напълно заслужено оценени и отразени в доклада на Moody’s. Агенцията отбелязва, че високата рентабилност на банката също така подкрепя способността ѝ да покрива загуби и да генерира достатъчно капитал вътрешно.

„Подобна оценка от световна агенция като Moody’s е признание за ефективността на нашата работа, високите стандарти, на които държим в дейността си и още по-високите цели, които залагаме и постигаме заедно с екипа. Щастливи сме, че усилията ни са оценени на международно ниво, което още веднъж подчертава и подкрепя напредъка, който постигаме по отношение на нашата визия да бъдем системна банка на пазара със силно присъствие, следваща стриктно своята стратегия на устойчиво развитие и задаваща тенденциите в банковия сектор в страната“, коментират от Пощенска банка.

Отчетените от Пощенска банка регулаторни коефициенти на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) и на общия капитал са 20,7% към края на 2022 г., което е над минималното изискване за коефициент CET1 на банката от 12,45% и минималното изискване за коефициент на общия капитал от 16,5% за този период. В перспектива Moody’s очаква капитализацията да остане стабилна и значително над изискванията, тъй като банката увеличава баланса си.

Пощенска банка, дъщерно дружество на Eurobank Group, има повече от 30 години успешно присъствие на българския пазар. Само от началото на 2023 г. финансовата институция бе удостоена с 26 престижни национални и международни награди за своите иновативни продукти, услуги и корпоративна социална отговорност. Пощенска банка получи най-високото световно отличие „Топ работодател“ за 2023 г. от международния независим Top Employers Institute. Като признание за изключителните резултати, които демонстрира, финансовата институция спечели приза за успешна дигитална трансформация в наградите „Банка на годината“ на Асоциация „Банка на годината“. За трета поредна година банката бе отличена с две престижни международни награди от конкурса World Finance Digital Banking Awards 2022 на авторитетното списание World Finance в категориите „Най-добра дигитална банка“ (Best Consumer Digital Banks, Bulgaria) и „Най-добро приложение за мобилно банкиране“ (Best Mobile Banking Apps, Bulgaria) за потребителите в България.

***

Пощенска банка е четвъртата по големина банка в България по размер на активите, но трета по размер на кредити и депозити измежду големите банки, с широка клонова мрежа в цялата страна и значителна клиентска база от физически лица, фирми и институции. През юни 2022 г. Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) потвърди дългосрочния рейтинг на Пощенска банка BBB със стабилна перспектива. Пощенска банка реализира за няколко години две успешни сделки, като придоби и интегрира за рекордно време първо Alpha Bank – клон България, а след това и Банка Пиреос България. Те са още една стъпка към укрепване на позициите ѝ на системна банка на пазара и разширяване на клиентската база. През юни 2023 г. Пощенска банка успешно приключи и сделката по придобиването на търговското предприятие и дейността на „БНП Париба Лични финанси“, българския клон на BNP Paribas Personal Finance S.A, Франция, което е ключово събитие и за стратегията на Юробанк Груп, от която Пощенска банка е част, за разширяване на международната ѝ дейност с инвестиция в значими регионални пазари и бизнеси.