Кметът на Община Видин и посланикът на Израел у нас разгледаха реновираната Синагога

Негово Превъзходителство Н. Пр. Йорам Елрон, посланик на Държавата Израел в България, пристигна на посещение в Община Видин по покана на кмета д-р Цветан Ценков. Дипломатът бе придружаван от г-жа Наама Леви, заместник-ръководител на мисията, и Николай Гълъбов, председател на Федерацията на ционистите в България.

Визитата започна с делова среща в кабинета на д-р Ценков, на която присъстваха и заместник-кметовете Борислава Борисова и Десислава Тодорова.

Видинският кмет изрази удовлетворението си, че израелският посланик се е отзовал на поканата да посети нашия град в края на своя мандат, преди отпътуването си от България. Д-р Цветан Ценков отбеляза, че между Община Видин и посолството на Израел са изградени отлични взаимоотношения и благодари на дипломата за успешното сътрудничество. „В България Вие винаги ще откриете най-добри приятели и сте добре дошъл като скъп гост!“ – заяви кметът. Той подари за спомен на Негово Превъзходителство красива дърворезба на средновековната крепост „Баба Вида“ – символът на старопрестолен Видин.

 След срещата домакини и гости разгледаха сградата на реновираната Синагога. Към тях се присъединиха заместник-областният управител на Видин Ани Арутюнян и представители на еврейската общност в града.

По-късно израелският посланик даде брифинг пред медиите. „Искам да поздравя кмета на Видин и Общината, защото са направили нещо изключително с възобновяването на Синагогата. Бях тук преди три години и тогава кметът д-р Ценков обеща, че, преди да свърши мандатът ми като посланик на Израел, ще видя вече реновираната Синагога. И той си спази думата. Това най-вероятно е последната ми официална дейност като посланик, която ще извърша в България. И виждам символика в този факт. Впечатлен съм, че е запазена автентичността при реставрацията. Няма никакво съмнение, че ще стане туристическа атракция за евреите по целия свят, особено за тези от Израел. И Видин ще бъде едно привилегировано място на картата на туризма“ – изтъкна Негово Превъзходителство Н. Пр. Йорам Елрон.

Кметът д-р Ценков коментира пред медиите темите, които са обсъждали с посланик Елрон. Основен акцент е било развитието на туризма. Всяка година България се посещава от над 300 хиляди евреи, ще бъде хубаво, ако част от тях посетят и Видин. „Има голям интерес към Синагогата от туристите, които пристигат с корабите по Дунав. Факт е, че тя е най-красивата у нас и е втората по големина. Това показва значимостта на този архитектурен паметник. Нашите приятели от Израел, които са с видински корени, имат топло отношение към нашата страна и региона ни“ – каза д-р Ценков и изрази увереност, че Синагогата ще привлича посетители както от България, така и от цял свят.

Кметът използва повода и изказа благодарност към д-р Илия Калчев за съхраняването на олтара на Синагогата, който ще бъде интегриран в цялостния ансамбъл на обекта.

Проектът „Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“, процедура на директно предоставяне BG16RFOP001-6.002 „Развитие на туристически атракции“. Официалното откриване на Културния център предстои на 4 септември.