Цената на меда ще се повиши, но това не е само и единствено в резултат на увеличените цени на горивата, тока и газта. Произвеждането на качествен продукт е труден процес и когато към него се прибави и появата на пазара на чуждестранен внос на по – евтин и некачествен продукт, то повишението на качествения български мед е неизбежно.

Това коментира в ефира на Дарик радио бившият районен кмет на „Южен“ и настоящ зам-кмет в Община Родопи Борислав Инчев, който от четири години отглежда пчели.

Друга предпоставка за поскъпването на меда е, че българите не консумираме достатъчно мед и това води до своеобразни излишъци, стана ясно още от думите на Инчев. Правени са изследвания, че ако употребяваме по 2,5 кг годишно мед, това ще означава, че целият произведен продукт в България ще задоволи само нашето потребление. За съжаление, реалността е различна. 

Инчев счита още, че държавата е длъжна на отглеждащите пчели, още повече че има огромна разлика дали това е на равнинен или планински терен.

Той е категоричен, че различаването на чистия български мед от този с примеси е много трудно за потребителите, затова контролът от държавните институции трябва да е на съответното ниво.

Освен работата си в общинската администрация и производството на мед в свободното си време, той участва в редица кръводарителски акции, успява да организира и благотворителни такива. Последната е за закупуване на кувьоз в болница „Свети Панетелеймон“ в район „Южен“. Инициативата набра много бързо последователи. Всеки, който иска да помогне, може да поръча мартеници от страницата на Борислав Инчев във фейсбук, като така ще дари средства за изключително нужната на лечебното заведение медицинска апаратура.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук