Протест и автошествие блокират центъра на столицата. Синдикати от различни сектори стачкуват пред Народното събрание, съобщи NOVA

Недоволството идва в навечерието на окончателното гласуване на бюджета на държавата за следващата година. От КНСБ настояват в него да има 450 млн. лева само за заплати – искане, което до този момент не е удовлетворено след приетите промени в проектобюджета в комисия. Оттам обещаха, че няма да бъде спиран градският транспорт като протестен акт по време на празниците, но това не може да бъде гарантирано след Нова година.

В 11.00 часа на протеста в понеделник протестиращите тръгват на автошествие. Очаква се столицата да бъде блокирана за около два часа.

Според Александър Шопов, председател на федерацията на транспортните синдикати към КНСБ, исканията са за още 37 млн. лева, които ще са достатъчни за увеличение на заплатите в сферата на градския транспорт за 2024 г.

„Вчера, по време на Комисията по бюджет и финанси, средствата ни бяха отказани. Нито един депутат не гласува в полза на работниците, за да получат исканото увеличение. Асен Василев, в качеството си на финансов министър, не отпусна средства за това. Още днес ще блокираме „Орлов мост”, заедно с колегите от цялата страна. Утре ще имаме спешно събрание на структурите на федерацията, за да решим как да действаме”, каза Шопов. Той добави, че всички разговори с управляващите са останали без резултат, но ако отново ги поканят, ще се отзоват.

От сектора се оплакват, че поради ниските възнаграждения няма достатъчно работна ръка в градския транспорт в големите градове на страната. Това налага трудещите се там да полагат много извънреден труд.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм