Близо 80 момичета са били отровени и хоспитализирани при две отделни нападения в техните начални училища в Афганистан, съобщи официално лице, цитирано от Sky News.

Смята се, че подобно нападение се случва за първи път, откакто талибаните завзеха властта през август 2021 г. и започнаха репресии срещу свободите на афганистанските жени и момичета.

На момичетата е забранено да учат след шести клас, включително в университет, а на жените е забранено да работят на повечето работни места и на обществени места.

Мъж нападна с кисело мляко две иранки заради липса на хиджаб (видео)

Говорителят на Министерството на образованието заяви, че човекът, организирал отравянето, е имал лична неприязън, но не уточни подробности.

Близо 80 ученички са били отровени в окръг Сангчарак на провинция Сар-е-Пул в събота и неделя, казва Мохамед Рахмани, който ръководи образователния отдел на провинцията. По думите му 60 ученички са били отровени в училище Насван-и-Кабод Ааб, а 17 - в училище Насван-и-Файзабад.

"Двете начални училища се намират близо едно до друго и са станали мишена едно след друго", каза той пред Асошиейтед прес.

"Преместихме учениците в болница и сега всички са добре".

Министерството е започнало разследване и първоначалните справки показват, че някой с неприязън е платил на трето лице да извърши нападенията, каза Рахмани.

„Братчето ти няма да се върне, мамо“: Деца са разстрелвани в Йемен, докато играят навън

Той не даде информация за начина, по който момичетата са били отровени, нито за естеството на нараняванията им.

Рахмани не посочи и възрастта им, но каза, че са от първи до шести клас.

Отравяния на ученички в съседен Иран

От ноември миналата година съседен Иран е разтърсен от серия отравяния, предимно в училища за момичета.

Хиляди ученички заявиха, че са се разболели от вредните изпарения при тези инциденти, но не се знае кой може да стои зад тях и какви химикали са били използвани.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм