На извънредно заседание днес Комисията по земеделие прие с пълно единодушие законопроект за изменение на Закона за подпомагане на земеделските производители, внесен от Пламен Абровски от ПГ на "Има такъв народ" вчера. Промените са свързани с прилагането на специалната мярка за извънредно временно подпомагане от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони в отговор на последиците от войната в Украйна. 

Хляб на солидарността на трапезата у нас - български и украински микс от зърно

На заседанието присъстваха Тодор Байчев, главен парламентарен секретар на Министерството на земеделието (МЗм) и Елена Иванова, директор на Дирекция "Развитие на селските райони".

ОИЦ-Русе запозна младежи с успешни европроекти в област Русе

"Трябва да заложим едно правно основание, въз основа на което МЗм ще може да издаде наредба, която да отрази измененията в регламента, свързан с войната в Украйна", заяви председателят на комисията Пламен Абровски. Той допълни, че предвид важността на предлаганите промени, спешния характер и нестабилността на настоящата политическа обстановка, възнамерява да предложи двете гласувания на законопроекта да се проведат наведнъж в пленарна зала.

Дигитализация в земеделските стопанства: Добре, но как?

"Без предложеното изменение на закона МЗм не би имало правна възможност да разработи наредба за прилагане на извънредната мярка и да предостави легално финансова подкрепа в рамките на заложените близо 33 млн. евро, които следва да отидат при земеделските производители и преработватели за справяне с кризата, предизвикана от войната в Украйна", каза Елена Иванова.

Над 1 000 лв. за декар земеделка земя при сделка в Шуменско

Десислава Танева от "ГЕРБ-СДС" подчерта, че тази мярка се отнася не само до навременното подпомагане, но и влиза в плана за предотвратяване загубата на средства и то в немалък размер.

Коопериране и окрупняване за повече бг зеленчуци по рафтовете

Мария Белова от "ГЕРБ-СДС" посочи, че много браншови организации вече чакат да бъде приет този законопроект, но основната тема е дали средствата ще бъдат разпределени само за отделни сектори. Елена Иванова коментира, че и към настоящия момент в МЗм се обсъждат няколко подхода за предоставяне на тази подкрепа, като се вземат предвид всички инструменти – гаранционната схема и допълнителното финансиране, предоставено с изменението на Закона за държавния бюджет. Амбицията ни е да няма лишени отрасли, за които да не стигне помощта, каза тя.

Европейският парламент гласува допълнително финансиране за земеделието

Междувременно стана ясно, че по-рано днес Зорница Стратиева и Зарко Маринов от "Демократична България" са внесли законопроект с предложения за промени по документа на Пламен Абровски, които се отнасят до насърчаването на обединението на производителите в групи и асоциации. Председателят обеща да включи гласуването му в следобедното заседание.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм