Според изследвания на Евробарометър, в момента положителният имидж на Еропейския съюз е най-висок от 2009 насам, като одобрението е 47 %. Това обяви във Варна евродепутатът Емил Радев.

В последните години Европа беше поставена пред няколко кризи – миграционната, ковид кризата и войната в Украйна. Въпреки това, положителното отношение към политиките на Европейската комисия, Европейския съвет и на Европейския парламент, се покачва.

„Виждаме, че в кризите ставаме по-единни и не може всяка една държава да се спасява сама, а трябва обща политика. Именно това повдига одобрението на европейските институции сред гражданите”, отбеляза Радев, който взе участие в международен форум на тема „Въздействието на евроскептицизма и феномена миграция върху бъдещето на ЕС, ролята на общините, училищата и гражданското общество“.

Събитието се организира от Асоциация на Българските Черноморски Общини (АБЧО). В него участват кметове и представители на общини от България, Италия, Испания, Черна гора, Албания и Кипър.

Рудолфo Канчеда, президент на Асоциация на местните власти на Сардиния, разкри, че от миналата година досега на италианския остров са акостирали около 1000 лодки с мигранти. На всяка лодка има по 6-7 души, които при пристигане в Сардиния се настаняват в приемни центрове с капацитет до 400 души. След това мигрантите се разпределят, като 80 на сто от тях не търсят убежище в Италия, а в Европа.

„Евроспептицизмът, който напоследък нараства, влия в периферията на Европа. Макар и в криза, Европейският съюз е жив”, заяви Фабио Рокуцо, кмет на община Калтаджироне.