По 15 от линиите на градския транспорт в Пловдив ще се изпълнява лятното маршрутно разписание, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Това означава, че в града ще се движат по-малко рейсове и пловдивчани ще чакат повече по спирките на града.

Причина за нямаляването на автобусите са продължаващите ремонти по бул. „Александър Стамболийски”, бул. „Дунав”, бул. „Васил Априлов”, ул. „Брезовско шосе”, ул. „Даме Груев”, бул. „Христо Ботев” и кръговото кръстовище пред Централна гара, както и на Голямоконарско шосе. Автобусите, преминаващи през тези пътни участъци, са с променени маршрути и намален пътникопоток. Това установи направеното от ОКТ обследване, въз основа на което директорът Георги Стоилов внесе доклад до кмета Здравко Димитров, а той от своя страна издаде заповед за маршрутните разписания.

До приключване на пътните ремонти, но не по-късно от 31 декември, автобусите по линии №9, 12, 16, 18, 20, 21, 24, 25, 29, 37, 93, 99, 113, 116 и 222 ще се движат с лятно разписание. Рейсовете по останалите линии се изпълняват съгласно утвърденото от общинската транспортна схема маршрутно разписание.

Стоилов напомни, че превозвачите бяха поискали и след 15 септември да се запази лятното разписание, изпълнявано от 193 автобуса вместо редовно утвърдените 228. „Приехме разумните им аргументи, обосновани със затворените пътни отсечки и засега маршрутите ще се изпълняват от 210 автобуса. Броят им ще се увеличава с приключване на ремонтите”, каза директорът на „Организация и контрол на транспорта”.