В деня, в който САЩ празнува националния си празник, в България все още отекват реакциите от изгонването на 70-е руски дипломатически служители и техните семейства, които напуснаха България в неделя.  Както повечето теми у нас, и тази предизвика доста полярни реакции.

Как се стигна до това безпрецедентно за България решение, до какво ще доведе и как се вписва в обърканата политическа обстановка в страната коментираха в "Кой говори?" по Дарик радио журналистът Петър Карабоев и политологът Теодор Славев.

Теодор Славев, Мария Черешева и Петър Карабоев

"С това нещо се занимава на първо място контраразузнаването, което работи и с информация от партньорски служби. В един момент се получава натрупване на информация, в което трябва да вземеш решение. Службите отиват, казват на съответните хора, които водят външната политика, и те преценяват какво решение да вземат. Тук президентът на Републиката няма думата. Решението се взема от министър-председателя, технически се взема от Външно министерство, нотата се подписва от министъра на външните работи", обясни Петър Карабоев.

Близо 200 руски граждани напуснаха България (обзор)

Той допълни, че обикновено не се посочва никога каква част от експулсираните хора са свързани със спецслужби.

"По принцип всяко едно общество, което се интересува от външнополитически и международни теми, е по-начетено, по-цивилизовано, по-включено в това, което се случва. За съжаление обаче в България това разделение, което се получи на русофили, главно идва от русофилите. Все едно нещо много скъпо и ценно са им взели. Това не си представям ако се случи с друго посолство дали ще има подобна реакция. Това е много странно", коментира от своя страна Теодор Славев.

Хората по административната верига си прехвърляха топката, допълни той. 

Целия разговор с Петър Карабоев и Теодор Славев чуйте в прикачените видео и аудио файлове. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм